Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 268 днів. За цей час ми опублікували 23431 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Член ГО “Екопарк Осокорки” Максим Стравінський (ліворуч) та адвокат ГО «Екопарк Осокорки» Олексій Петренко

Меморандум про вирішення житлових питань інвесторів банку «Аркада» не може бути підписаний КМДА на чолі з Віталієм Кличком, адже його виконання буде порушенням закону, заявив адвокат ГО «Екопарк Осокорки» Олексій Петренко.

«Люди, які збираються підписувати цей меморандум, чітко розуміють – ми це бачимо з таблиці їхніх покрокових дій, – що підписувати його неможливо, бо це буде порушення закону. При цьому вказують, що аби реалізувати меморандум, потрібно змінити Генеральний план міста Києва у частині, де йдеться, що це територія охоронюваного ландшафту», – зауважує Петренко.

Крім внесення змін до Генплану, меморандум передбачає зміни до рішення КМДА щодо територій, які підпадають під озеленення, а також скасування рішення Київради, якими вже надано статус заповідників Осокорським лукам і озеру Тягле.

«Мера міста підводять фактично під кримінальну відповідальність», – наголошує адвокат.

Він перерахував статті Кримінального кодексу, які можна застосувати до посадовця, який підписуватиме документ. Сама їх кількість повинна поставити під сумнів можливість підписання меморандуму мером, вважає він:

  • стаття 239-2 ККУ – незаконне заволодіння землями водного фонду в особливо великих розмірах (за меморандумом, озеро Небреж передбачається засипати піском на третину;
  • стаття 247 ККУ – порушення законодавства про захист рослин;
  • стаття 252 ККУ – умисне знищення або пошкодження територій, взятих під охорону держави, та об’єктів природно-заповідного фонду;
  • стаття 298 ККУ – знищення, руйнування або пошкодження об’єктів культурної спадщини;
  • стаття 364 ККУ – зловживання владою або службовим становищем;
  • стаття 441 ККУ – екоцид;
  • стаття 365 ККУ – перевищення влади або службових повноважень;
  • стаття 369-2 ККУ – зловживання впливом.

Петренко наголошує, що брак чотирьох мільярдів гривень, потрібних для виконання зобов’язань перед інвесторами ЖК «Патріотика» та «Еврика», є «цинічною неправдою», оскільки на сайтах Фонду держмайна і Нацкомфінпослуг вказано, що банк «Аркада» володіє понад 300 гектарами земельних ділянок, які виставлені на продаж. Кошти від їх продажу цілком можуть покрити витрати на завершення будівництва цих двох житлових комплексів без будівництва ЖК «Патріотика на озерах» на місці зеленої зони.

Крім того, за деякими оцінками, арештована будівля банку «Аркада» та земельна ділянка під нею коштують близько одного мільярда гривень. Натомість Печерский райсуд зняв арешт, – щоб вивести об’єкт і унеможливити використання цих коштів для виконання зобовязань перед постраждалими інвесторами, вважає адвокат.

Фото: Denis Hranovsky

Нагадаємо, добудувати 11 тисяч квартир вкладників банку «Аркада» взялася компанія Stolitsa Group. У КМДА анонсували підписання меморандуму про добудову житлових комплексів «Патріотика», «Еврика», а також «Патріотика на озерах» – проти останнього виступають місцеві мешканці й активісти, адже він має розташуватися на місці зеленої зони між озерами Небреж і Тягле.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button