Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 284 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Олександр Ходосовцев

З Херсонського університету евакуювали гербарій, що налічує 32 тисячі зразків рослин. Зараз колекція, яку збирали понад 50 років, — у Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника.

Це друга за століття операція з порятунку гербарію в Україні — першу проводили з Харківського університету під час Другої світової війни.

У перші дні окупації Херсона росіянами працівники університету заховали кількасот найцінніших зразків у підвалі. Після звільнення міста цю частину колекції вивезли.

Росіяни не припиняли обстріли Херсона, тож необхідно було евакуювати решту гербарію. Вчені шукали пластикові коробки по всьому місту — їх знадобилося понад тисяча. Пакування відбувалося під обстрілами, без світла й навіть без драбин, які покрали окупанти.

Читайте також: Росіяни вивезли з Херсонщини 15 тисяч картин

За два дні після того, як гербарій вивезли, снаряди влучили саме біля місця, де зберігалися зразки. В будівлі університету вибило вікна.

Фото: facebook.com/spivakovsky.alexander

У врятованій колекції — 16 тисяч лишайників і грибів, 15 тисяч — судинних рослин і близько тисячі — мохоподібних. Жоден зразок не постраждав. 

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button