Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 277 днів. За цей час ми опублікували 23486 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Аімаіна хікарі/wikipedia

Національне військове меморіальне кладовище можуть розмістити в Биківні. За словами експерта Центру розвитку міст Дмитра Перова, Кабінет Міністрів та Міністерство у справах ветеранів розглядає цей варіант як основний.

Попередня ідея розміщення військового меморіалу на Лисій горі була остаточно відхилена після додаткових консультацій з експертами та активістами. Згідно з ескізним проєктом нове військове кладовище матиме три зони, а його загальна площа складе більше 100 га.

Дмитро Перов уточнив «Хмарочосу», що комісія розглядає ще такі варіанти: ВДНГ, Берковці, Гатне та Чайки (Святошинський ліс).

Наразі постійна комісія Київради з питань архітектури, містобудування та земельних відносин розглядає проєкт щодо визнання рішення Київради про розміщення кладовища на Лисій горі таким, що втратило чинність.

Читайте також: Де у столиці розмістити Національне військове кладовище?

Спершу планувалося, що меморіальне кладовище розмістять на Лисій горі. Проте у тій місцевості розташований Лисогірський форт Київської фортеці, який внесено до Держреєстру нерухомих пам’яток України як пам’ятку національного значення. Крім того, в урочищі Лиса гора є пам’ятка археології місцевого значення «Поселення трипільської культури». Кияни підписали петицію проти такого розташування, але її відхилила Київрада. Також екологічна організація КЕКЦ подала позов до суду на Київраду через наміри побудувати військовий меморіал на Лисій горі.

У лютому активісти повідомили, що прем’єр-міністр Денис Шмигаль дав доручення меру столиці Віталію Кличку відмовитися від Лисої гори і шукати інше місце для Національного військового меморіального кладовища.

Биківня — місцевість Києва, розташована на його північно-східній околиці у Деснянському районі між Броварським проспектом і вулицею Бобринецькою. Там розташовано Національний історико-меморіальний заповідник «Биківнянські могили», де поховані жертви масових політичних репресій 1937—1941 років. Площа «Биківнянських могил» складає майже 239 га та є найбільшим в Україні місцем поховання жертв сталінських репресій.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button