Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 287 днів. За цей час ми опублікували 23569 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Вокзал до російського вторгнення. Фото: Mykola Swarnyk, CC BY-SA 3.0

В окупованому Маріуполі росіяни зносять будівлю залізничного вокзалу та приватних будинків поряд, повідомляє радник міського голови Петро Андрющенко.

За його словами, окупанти обіцяють збудувати на місці вокзалу «великий логістичний хаб».

Під час Другої світової війни маріупольський вокзал також було зруйновано. Відновлену згодом буділю перебудовували у 1970-х, потім змінювали фасад у 2000-х.

Під час нападу Росії та боїв за Маріуполь вокзал зазнав значних руйнувань і, зокрема, було знищено мозаїчне панно «Металурги», створене 1975 року Лелем Кузьменковим та Валентином Константиновим.

Мозаїка на вокзалі до війни. Фото: mariupol.city
Мозаїка на вокзалі. Фото: Станіслав Іванов

Під час облоги російською окупаційною армією було зруйновано або пошкоджено приблизно 90% будинків Маріуполя. Зараз росіяни активно демонтують споруди. Зокрема, зносять Драмтеатр, на який 16 березня 2022 року скинули авіабомбу, що забрала життя сотень людей, що там переховувалися. Зараз будівля виглядає так:

Фото з каналу t.me/andriyshTime

Від «будинку з годинником» у центрі міста не лишилося нічого.

Активно зносять житлові квартали. За словами Андрющенка, на місці демонтованого житла обіцяють нове будівництво. Підрядники будуватимуть коштом російського бюджету й повертатимуть ці гроші через іпотеку.

Цією фотографією радник мера ілюструє темпи нового будівництва у Маріуполі:

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button