Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 286 днів. За цей час ми опублікували 23552 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Документальна стрічка «Чорнобиль 22» Олексія Радинського отримала головний приз кінофестивалю в німецькому Оберхаузені — одному з найстаріших фестивалів короткометражних фільмів у світі.

Фільм розповідає історію окупації Чорнобильської АЕС росіянами навесні минулого року. Режисер використав приховані зйомки з мобільних телефонів працівників атомної станції та провів понад двадцять глибинних інтерв’ю зі свідками тих подій: працівниками, екологами, самоселами.

Журі відзначило вміння Радинського створювати напругу та відсутність зайвої естетизації.

Чому цей фільм важливий?

Фільм знімали як частину проєкту The Reckoning Project: Ukraine Testifies («Свідчить Україна»), команда якого збирає докази російських військових злочинів в Україні та передає до міжнародних кримінальних судів.

«Один із найперших злочинів, скоєних російською армією в Україні, — це захоплення ЧАЕС та Зони відчуження. Це також одна з найбільш перспективних справ проти РФ у міжнародних судах (за статтею “ядерний тероризм”). І це один із дуже небагатьох злочинів, виконавці якого встановлені точно, і вже давно: це генерал-майор Бураков та полковник Фролєнков, які керували захопленням ЧАЕС», — зазначає Радинський.

На його думку, розуміння того, що сталося у Зоні відчуження у березні 2022 року допомагає зрозуміти причини провалу всього російського вторгнення.

«Росіяни не мали гадки, куди потрапили»

Всі свідки ділилися зі знімальною командою таким спостереженням: росіяни опинились у Чорнобильській зоні, не маючи жодної гадки про те, куди вони насправді потрапили. 

Російські військові командири зізнавалися, що захоплення ЧАЕС вони відпрацьовували на Курській атомній станції, яка є двійником Чорнобильської у всьому, окрім однієї деталі: її територія не забруднена радіацією.

В результаті росіяни в Чорнобилі значно більше дбали про пошук «біолабораторій НАТО», ніж про власну радіаційну безпеку.

Військова техніка, що брала участь у ліквідації наслідків чорнобильської аварії, викрадена російськими солдатами з музею та використана як барикада. Оператор: Макс Савченко

«В принципі, те саме можна сказати про будь-яку окуповану точку України. Росіяни просто не розуміли, куди вони потрапили, бо колоніальні міфи є дуже ненадійним джерелом для планування військової операції. Але саме в Чорнобилі колоніальні міфи зіграли з росіянами особливо злий жарт», — додає Радинський.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button