Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 297 днів. За цей час ми опублікували 23639 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Дубровник. Фото: Ruben Ramirez / Unsplash

Морський курорт Дубровник на півдні Хорватії — найбільш туристично навантажене місце, згідно з рейтингом, який склала німецька компанія Holidu. Мандрівників закликають оминати 25 напрямків у сезон.

Укладачі рейтингу порахували співвідношення кількості туристів до місцевого населення. Брали статистичні дані за 2019 рік — до пандемії коронавірусу, яка сповільнила туризм у Європі. Офіційно кінець пандемії оголосили на початку травня 2023 року, але вже з минулого року, коли карантинні обмеження почали знімати, потік туристів хлинув з іще більшою силою, бо люди скучили за подорожами.

Туристи біля фонтану Треві в Римі, 2004 рік. Фото: Вікіпедія

Надмірний туризм (оvertourism) став серйозною проблемою через підвищення стандартів життя, урбанізацію, приріст населення, бум лоукост-авіаліній та Airbnb, доступність інформації та так званий синдром втрачених можливостей, посилюваний соцмережами.

Найпопулярніші туристичні напрямки, зі свого боку, потерпають від занепаду культурного та природного середовища, втрати зв’язків всередині місцевої спільноти та від екстенсивного використання ресурсів.

Відвідувачі Лувру. Фото: Victor Grigas, CC BY-SA 4.0

Так, на кожного жителя хорватського Дубровника припадає 36 туристів — адже «Перлина Адріатики» поєднує приголомшливу красу старовинного міста, гір та теплого моря. У 2017 році ЮНЕСКО навіть розглядала варіант виключити місто зі списку світової спадщини. Найбільші натовпи тут у липні та серпні. Holidu радить відвідувати Дубровник принаймні з середини вересня до середини жовтня.

Дубровник. Фото: Geio Tischler / Unsplash

У Венеції на кожного мешканця припадає 21 турист. Враження посилюється через вузькі вулички та мости. Головною проблемою тут вважають «одноденних туристів» — тих, хто подорожує круїзними лайнерами та гуляє містом кілька годин, таким чином не лишаючи майже ніяких грошей для місцевого бюджету. Місцева влада запровадила податок для таких туристів і заборонила лайнерам прибувати до історичного центру. Мандрівникам радять обирати для подорожі період з вересня до листопада та лишатися в місті щонайменше на дві-три ночі.

Таке ж співвідношення туристів до жителів Брюгге, Бельгія. Юрби охочих насолодитися середньовічною архітектурою та мальовничими каналами більшають із кінця травня — і так усе літо. Для мінімізації шкоди можна обрати міжсезоння, коли все ще тепло, але немає таких натовпів на вулицях.

Фото: Den Harrson / Unsplash

На четверте місце в рейтингу помістили Родос, хоча схожа ситуація і на багатьох інших грецьких островах. Цей напрямок краще відвідувати у квітні-травні.

Високий сезон у Рейк’явіку припадає, цілком очікувано, на червень-серпень, коли світловий день найдовший. Але відвідати Ісландію краще у травні та вересні. Зі столиці Ісландії починають свій шлях мандрівники, що приїздять за вражаючими пейзажами острова. Показова історія з каньоном Фйадраргл’юфур — місцева влада повністю закрила доступ до нього через натовпи, які утворилися після того, як це місце було показано у кліпі Джастіна Бібера.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button