Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 293 днів. За цей час ми опублікували 23609 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Урбанина

Офіс міських проєктів Урбанина надрукував «Довідник з відбудови міст». Повідомляють, що вже надіслали дві сотні книг тим, хто робив передзамовлення.

Над виданням понад пів року працювали 50 експертів із різних галузей. Вони зібрали типові рішення із проєктування вулиць, впорядкування будинків, планування подвір‘їв, забезпечення інклюзивності тощо.

  • У розділі «Зони» описано основні типи забудови українських міст. Наведено схеми до кожного типу забудови та рекомендовані рішення щодо їхнього удосконалення та відновлення.
  • Розділ «Подвір’я» присвячено основним типам подвір’їв, що зустрічаються в умовах різних видів забудови, та параметри їхнього розташування й наповнення. Наведено принципи зонування подвір’їв та способи відокремлення приватних і напівприватних територій від загальнодоступних громадських просторів.
  • Розділ «Площі» — про основні види міських площ та рекомендовано варіанти їхньої організації.
  • У розділі «Вулиці» описано їх основні типи: пішохідні, велопішохідні, житлові вулиці, магістральні вулиці районного та міського значення, нерегульовані дороги.
  • У розділі «Фасади» надають рекомендації щодо організації вхідних груп будівель за умов різних перепадів висоти та наведено правила опорядження фасадів. Тут можна ознайомитись з різновидами вивісок, їхніми розмірами та правилами влаштування.
  • Розділ «Пішоходи» містить загальні рекомендації щодо організації тротуарів та пішохідних переходів. Описано різновиди пішохідних зон, правила облаштування, приклади практичної реалізації.
  • У розділі «Озеленення» описано основні елементи синьо-зеленої мережі міста, що забезпечує його кліматичну стійкість.
  • Розділ «Веломережа» містить рекомендації з організації велосмуг, велопереїздів та велодоріжок. Стисло викладено основні параметри елементів велосипедної інфраструктури міста: розміри, розмітка, матеріали, елементи захисту, зони очікування та вказівні знаки.
  • «Громадський транспорт» містить рекомендації щодо влаштування відокремлених смуг та зупинкових комплексів.
  • У розділі «Автівки» подано рекомендації щодо влаштування смуг автомобільного руху, виходячи з принципів безпеки та передбачуваності поведінки всіх учасників дорожнього руху. Наведено приклади організації вулиць з регульованим та нерегульованим рухом автотранспорту, влаштування проїздів та смуг для здійснення лівого повороту.
  • Розділ «Майданчики» подає рекомендації щодо влаштування різноманітних типів майданчиків з активностями, які можуть розміщуватись в подвір’ях, на площах, у парках.
  • У розділі «Об’єкти» наведено опис та рекомендовані варіанти встановлення вуличних меблів, навігаційних вказівників, елементів освітлення, дорожніх знаків, рекламних носіїв тощо.

400-сторінкова книга вийшла у твердій обкладинці у форматі А4. Друкована версія видання коштує 700 гривень. Електронну версію виклали на сайті у вільний доступ.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button