Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 288 днів. За цей час ми опублікували 23579 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Верховний суд 15 червня віддав торгову марку Kyiv Smart Card дружині колишнього директора Департаменту інформаційно-комунікаційних технологій КМДА Юрія Назарова. Про це йдеться в рішенні суду.

Суд залишив без задоволення касаційну скаргу комунального підприємства «ГІОЦ» до громадської організації «Смарт сіті хаб», пов’язаної з родиною Назарових, про визнання недійсним свідоцтва на торговельну марку. Та залишив без змін рішення Господарського суду, який відмовив у задоволенні позову КП, та постанову Північного апеляційного господарського суду, що залишив її без змін.

Юрій Назаров є зятем нардепа від ОПЗЖ Юрія Бойка. Разом з дружиною Ярославою Назаровою колишній голова департаменту КМДА були головними ідеологами та реалізаторами програм концепції Kyiv Smart City 2020, що передбачала мільярдні фінансування. За інформацією сайту Mind, лише на одну програму концепції «Електронна столиця» впродовж 2019-2022 років керманичи Kyiv Smart City планували витратити із держбюджету 7,3 млрд гривень.

На початку 2021 року основний додаток Києва — Kyiv Smart City — несподівано перестав функціонувати. Як тоді стало відомо, права на знак Kyiv Smart Card з 28 грудня 2019 року належить громадській організації «Смарт сіті хаб». Вона ж шостого листопада того ж року подала заявку на товарний знак Kyiv Smart City.

Видання dev.ua писало, що розробка Kyiv Smart City насправді не проводилася за рахунок бюджетних грошей. Вона здійснювалася в рамках комерційного договору про спільну діяльність від лютого 2019 року, між КП «ГІОЦ» міської адміністрації і компанією «Діджитал Солюшнс». Права на додаток Kyiv Smart City належать розробнику. У 2019 «Діджитал Солюшнс» передала його партнеру (місту) в користування.

Після завершення роботи Назарова в КМДА відносини між партнерами почали псуватися. І в грудня 2020 компанія-розробник подала в суд на міське КП. Місто, згідно з договором, зобов’язалося платити розробнику 1% від суми за всі продані квитки в міському комунальному транспорті і робило це справно аж до липня 2020 року. Після чого місто відмовилось в односторонньому порядку виконувати свої фінансові зобов’язання. Розробник вимагав розрахуватися з ним за липень-жовтень 2020. Місто, в особі ГІОЦ, подало на розробника зустрічний позов і зажадало через суд розірвати згаданий договір від 2019 року.

Основний аргумент міста — сума винагороди розробнику не повинна була перевищувати 200 тисяч гривень на рік за умовами закону «Про державні закупівлі».

«Київ Цифровий» розробляли в рамках службового завдання штатною командою програмістів КП ГІОЦ без проведення тендеру. Мобільний додаток було розроблено КП ГІОЦ без закупівлі послуг у третіх осіб і без залучення коштів бюджету. Власником «Діджитал Солюшнс» у 2021 році був ​​Сергій Грицьків, а директором — Юрій Руссу. Останній в 2014 році неуспішно балотувався в депутати по мажоритарці від Опозиційного блоку.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button