Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 288 днів. За цей час ми опублікували 23569 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Хмарочос у Роттердамі (спроєктований людьми). Фото: Simone Hutsch / Unsplash

За деякими прогнозами, штучний інтелект може незабаром замінити 20-25% усіх робочих місць. Робочі процеси в архітектурних бюро також можуть значно видозмінитися під впливом автоматизації. Чи використовуватимуть проєктувальники ШІ, щоб підвищити свою ефективність, або ж нові інструменти загрожуватимуть самій професії? Про це йдеться у матеріалі The Guardian.

«Проблема архітекторів у тому, що ми майже повністю фокусуємося на зображеннях, — каже Ніл Лі, автор книги “Архітектура в епоху штучного інтелекту”. — Та найреволюційніші зміни відбуваються у менш привабливих сферах: автоматизація всього дизайнерського пакету, від розробки базових рішень до етапу будівництва. Коли йдеться про стратегічне мислення й аналіз у реальному часі, ШІ вже значно перевершує можливості людей-архітекторів. Це може бути останнім цвяхом у труну професії».

Найновіший інструмент для архітектурного проєктування — XKool. У Китаї ним уже користуються понад 50 тисяч людей. Щойно запустили англійську версію LookX. 

Дизайнер Тім Фу використав LookX для перетворення зім’ятого папірця на макет будівлі у стилі SANAA. Зображення: Tim Fu 

Заснувала цей стартап шенчженьська архітекторка Ваньюй Хе. Вона демонструє журналісту The Guardian, як XKool створює з нуля готовий проєкт готельного комплексу на 500 номерів — з усіма інтер’єрами, планами комунікацій, схемами — за лічені хвилини. Подібний готель вже було спроєктовано і збудовано живими людьми, але в них робота зайняла чотири з половиною місяці.

Готель у Шеньчжені, спроєктований XKool

Раніше пані Хе працювала у Роттердамі на архітектурну практику Рема Колгаса OMA. Вона лишилася розчарована консервативністю методів і підходів фірми. Вона повернулася до Китаю і вирішила зайнятися застосуванням штучного інтелекту в архітектурі, надихнувшись успіхом AlphaGo — першої програми, яка перемогла чемпіона з гри в го.

CAD, система автоматизованого проєктування для архітекторів, розроблялася з 1970-х, а BIM, інформаційне моделювання будівель — із 1990-х, і вже час для нового етапу, вважає Хе. 

XKool задумувалася як універсальна платформа, яка створювала б макети генерального плану, враховуючи безліч параметрів, від інсоляції до вимог локального містобудівного законодавства, проєктувала інтер’єри та розраховувала будівельні матеріали. Окремий інструмент дозволяє перетворювати 2D-зображення на 3D-моделі.

Селіна Яу створила це зображення за допомогою Midjourney для конкурсу Dezeen

Марта Цикарі з Foster + Partners непокоїться з приводу даних, які використовує штучний інтелект для навчання. «Дані — це все: якщо ви кладаєте туди сміття, то й на виході отримаєте сміття», — зауважує архітекторка. Її також непокоять ризики порушення авторського права.

Команда, яка працює під керівництвом Цикарі, вже п’ять років використовує штучний інтелект, але з міркувань безпеки лише на власних захищених серверах, і для навчання комп’ютер використовує розширену бібліотеку проєктів Нормана Фостера та його компанії. Наприклад, штучному інтелекту давали завдання дослідити, як деформуються різні фасадні матеріали під впливом температури. 

Деякі архітектурні бюро, наприклад, делегують ChatGPT завдання звести законодавчу документацію або порівняти ефективність різних матеріалів — тобто роботу, яку б довірили початківцю. Програма виконує це не ідеально, однак все ж припускається помилок навіть рідше, ніж жива людина.

Інші ж користуються Midjourney під час брейнстормінгу на етапі розробки концепту. Так роблять Zaha Hadid Architects. Згенеровані програмою візуалізації можуть відразу показати замовникам. Саме так створили ескіз спа-курорту для скандального проєкту Неом у Саудівській Аравії. 

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button