Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 296 днів. За цей час ми опублікували 23632 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

На вулиці Набережно-Хрещатицькій, 13, що в Подільському районі Києва, хочуть збудувати офісний центр на місці майстерень старого річкового порту. Про це повідомив пам’яткоохоронець Дмитро Перов.

Будівля колишніх майстерень річкового порту була збудована 1822 року. На сьогодні вона є останнім збереженим зразком забудови набережної того періоду. Наразі будівельники демонтували частину даху споруди, а на її місці планується спорудження семиповерхового апарт-готелю. За словами Перова, який поспілкувався з будівельниками, будівлю планують повністю демонтувати.

Активіст стверджує, що забудовник не отримав погодження «Київського науково-методичного центру по охороні, реставрації та використанню пам’яток історії, культури і заповідних територій».

Будинок за адресою: Набережно-Хрещатицька, 13 розташований на території Історико-архітектурного заповідника «Стародавній Київ» та в межах Центрального історичного ареалу Києва, пам’ятки історії та ландшафту «Історичний ландшафт Київський гір та долини р. Дніпро». Крім того, будівля розташована в межах пам’ятки археології місцевого значення – «Культурний шар Подолу. Поділ (в межах вулиць Набережно-Хрещатицької, Введенської, Кирилівської, урочища Гончари-Кожум’яки) ІХ-ХVІІІ століття», охоронній зоні пам’ятки архітектури та містобудування, науки і техніки – Комплекс Центральної електричної станції.

2021 року ТОВ «ДТЕК Сервіс» виставило на продаж будівлі, зокрема на Набережно-Хрещатицькій, 13. Проте аукціон не відбувся через відсутність учасників.

Вранці 10 серпня 2023 року знесли одну з найстаріших дерев’яних садиб Подолу. Будинок звели після великої пожежі 1811 року. Після цього міський голова Києва ВІталій Кличко запропонував заборонити будь-які реконструкції будівель, старших за 100 років, без погодження з Містобудівною радою.

Фото: Дмитро Перов

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button