Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 284 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Мешканці багатоквартирного будинку в Печерському районі взяли участь у міській програмі з підтримки енергоефективних заходів, більш відомій, як «Програма 70/30». Вона передбачає теплоізоляцію та капітальний ремонт дахів, утеплення фасадів, заміну освітлювальних приладів на енергоефективні, пише БЖ.

Раніше у цьому будинку встановили індивідуальний тепловий пункт з погодним регулюванням, що дозволяє отримувати необхідну кількість тепла. У грудні 2021 року на даху встановили сонячну електростанцію: 59 фотоелектричних панелей загальною потужністю 30 кіловат, які влітку генерують від 20 до 23 кіловат електроенергії.

«Коли минулої осені та взимку внаслідок обстрілів почалися блекаути, у нашому будинку було світло, гаряча вода і опалення. Понад це, у ручному режимі ми включили два ліфти і протягом декількох тижнів ними користувалися. Щоправда, після наслідків ворожих атак, коли майже скрізь по дві доби не було електроенергії, їх довелося відключити. Акумулятори вже розряджалися. Але у ручному режимі, приміром, якщо хтось застряг, чи комусь необхідно було піднятися нагору, ліфти можна було вмикати», – розповів житель будинку Денис.

За його словами, якщо відключити все освітлення у будинку та залишити тільки теплопункт та аварійне освітлення, тобто перевести його у автономний режим, за таких умов – без сонця, на самих акумуляторах – будинок буде забезпечений усім необхідним приблизно півтори-дві доби.

Цього року у будинку планують встановити тепловий насос для гарячого водопостачання, який у рамках програми подарувало місто. Він працюватиме від альтернативної сонячної електроенергії зранку до вечора, а вночі буде живитися від мережі.

Читайте також: Як підготуватись до відключень електрики взимку? Повний список порад

У будинку на вулиці Саксаганського ще з минулої зими місцеві мешканці займаються утепленням будинку, зокрема, труб опалення. «Для цього ми використовуємо мінеральну вату, якою обмотуємо труби. Близько 100 метрів труб розташовані на даху, тож це великі витрати тепла», – розповіла мешканка будинку Анна. До початку зими вони планують утеплити дах, підвал будинку, замінити вікна на сходах під’їзду.

У багатоповерхівці у Шевченківському районі ОСББ провело підготовку теплового господарства, для зниження тепловтрат перевіряли та регулювали доводчики усіх зовнішніх дверей – їх близько 80 одиниць. У межах будинку у технічному приміщенні організували «Пункт незламності», який виконував функцію укриття. Там встановили розетки для підключення побутових приладів, LED-світильники, а також провели інтернет за технологією PON (швидкісної передачі оптоволоконними лініями зв’язку).

Також вони купили бензиновий генератор потужністю 5,5 Квт і встановили розподільчий електричний щит для переключення на резервне живлення. «При повній відсутності світла це приміщення стає повністю автономним, з доступним інтернетом та можливістю приготування гарячих напоїв та їжі за необхідності», – розповіли в ОСББ.

Співвласники будинку придбали генератор з потужністю, яка забезпечить роботу двох з п’яти ліфтів, насосного обладнання, теплопункту, системи протипожежної безпеки, систем контролю доступу та відеонагляду, шлагбауму, воріт в’їзду у паркінг та приміщення-укриття.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button