Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 288 днів. За цей час ми опублікували 23579 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: facebook.com/shelevytska

21 вересня консультативна рада Департаменту охорони культурної спадщини КМДА підтримала забудову на вулиці Рейтарській, 37. Про це повідомляють депутатка Євгенія Кулеба та журналіст Володимир Фомічов.

На засіданні керівник компанії-забудовника НЕСТ Еміль Соловйов презентував проєкт будівництва бізнесцентру Reitar Hall на місці історичної будівлі.

Фото: facebook.com/shelevytska

Йдеться, власне, про дві споруди за цією адресою — фасадний будинок 1913 року та розташований у дворі флігель 1890-х років, який вже почали зносити. Компанія наполягає, що останній не є пам’яткою, та погрожує судовими процесами журналістам, які не залучатимуть коментарі всіх сторін. Наводимо останній коментар забудовника: «Головна місія НЕСТ — збереження історичної спадщини».

Фото: Volodymyr Fomichov

Під час презентації Соловйов запропонував зберегти частину флігеля й повісити на ньому табличку.

«Якщо громадськість так обурена, то ми шматок стіни залишимо в новому будинку. Зможете її трогать», — наводить його слова депутатка Ксенія Семенова.

Фото: facebook.com/shelevytska

Інший будинок НЕСТ планує реконструювати. Йдеться про збереження фасаду, але заміну внутрішнього об’єму. У цій колонці заступник голови Департаменту спадщини Дмитро Перов пояснює, чому «фасадизм» не є реставрацією.

Візуалізація реконструкції фасаду

Будинок на Рейтарській розташовано поблизу Софії Київської, він входить до буферної зони, що охороняється ЮНЕСКО. На засіданні комісії стало відомо, що проєкт з ЮНЕСКО не погоджували.

Перов також повідомив про колективне звернення до Офісу Генпрокурора щодо незаконного привласнення земельної ділянки — пам’ятки археології національного значення «Культурний шар «Міста Ярослава».

Водночас зрештою консультативна рада ухвалила рішення «поінформувати Софію Київську про будівництво і підтримати забудову», пише Кулеба.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button