Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 283 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Bryan Anselm/Bloomberg 

Звалище Фрешкіллс на Стейтен-Айлед колись було одним із найбільших сміттєзвалищ у світі, пише видання Bloomberg. У 2001 міська влада Нью-Йорку закрила його та розпочала процес перетворення звалища у парк. У 2013 там відкрили футбольне поле, а у 2015 – велодоріжку. А на минулих вихідних відкрили Північний парк – першу секцію, що надала відвідувачам доступ до внутрішньої частини звалища.

Історія звалища

Фото: Andrew Lichtenstein/Getty Images

Роберт Моузес, нью-йоркський комісар з парків, обрав Фрешкіллс як місце для сміттєзвалища після Другої світової війни. Тоді це була болотяна місцевість. Початково планувалось через три роки закрити сміттєзвалище та збудувати на ньому житлові будинки, проте Нью-Йорк розростався швидко і все більшу кількість сміття потрібно було кудись вивозити. Сміттєзвалище щоденно приймало до 29 тисяч тонн сміття, яке займало все більше місця та створювало сильний сморід. Після багатьох судових позовів місто розпочало перетворення звалища.

Складнощі перетворення

Фото: Matt Campbell/Getty Images

У Північному парку зі сміття утворились чотири пагорби, розташовані вздовж струмка, де люди плавають на каяках. Поверх цього сміття насипали шість шарів ґрунту, піску та поклали пластикову підкладку, що запобігти токсичним витокам. Також там створили вентиляційний шар, який спрямовує випари сміттєвого газу у спеціальні труби.

«Найбільшим випробуванням під час перетворення сміттєзвалища було виправдати очікування нашої спільноти, – коментує Марк Мерфі, адміністратор парку Фрешкіллс, – а також визначити, для чого реально може бути використана ця земля».

Майбутнє місцевості

Більш ніж 500 колишніх звалищ Америки було перетворено на енергетичні проєкти, що перероблюють випари звалища на пальне. Глибоко під 8900 км2 землі Фрешкіллс знаходиться система збирання газу, яка всмоктує сміттєві випари та направляє їх до очищувального заводу, де з випарів видаляють метан. Місто продає 42,500 кубічних футів цього очищеного біогазу місцевому комунальному підприємству, яке розподіляє його по будинках Стейтен-Айленда.

Нагадаємо, нещодавно русло річки Либідь перекривали, щоб розчистити річку від сміття. А на Київщині та Чернігівщині використовують будівельне сміття для відбудови житла.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button