Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 285 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: The Village Ukraine

Нещодавно на сайті Prozorro зʼявився тендер на закупівлю банерного полотна для будівлі на вулиці Сагайдачного, 20/2. Його опублікувало КП «Київжитлоспецексплуатація», а вартість робіт із заміни банера складає 379 500 грн.

На тендер подався лише один учасник – ФОП Яремич Леонід Олександрович, з яким 18 жовтня було укладено договір на виконання робіт. Новий банер мають встановити до 30 листопада.

Що відомо про переможця?

Про Леоніда Яремича є небагато інформації, проте відомо, що у 2014 на позачергових парламентських виборах він був довіреною особою самовисуванця Віталія Журавського, який відомий як регіонал, мультимільйонер та радник Януковича.

Леонід Яремич двічі укладав договори з Дніпровською міською радою на організацію новорічних святкувань у Дніпрі, а також організовував концерт Тіни Кароль до Дня міста.

Історія будинку

На вулиці Сагайдачного, 20/2 знаходиться садиба Федора Коробки, збудована у 1830 році. Двоповерхова будівля збудована за типовим зразком у стилі класицизму.

У 2005 році луганська компанія «Аквадон» отримала від Київської міської ради дозвіл на реконструкцію будівлі, яка тоді належала територіальній громаді. У 2009 році будівлю було передано «Аквадону» у приватну власність.

У 2012 році садиба отримала статус памʼятки архітектури національного значення. Тоді фірма «Аквадон» уклала договір з Департаментом охорони культурної спадщини КМДА і зобов’язалася провести відновлювальні роботи. Протягом тривалого часу роботи так і не розпочались, а власник просто завісив будівлю банером.

З 2014 по 2018 роки тривали суди щодо договору між Київрадою та «Аквадоном». 13 червня 2018 року Верховний Суд встановив, що Київрада відчужила зазначене майно на користь «Аквадону» на підставі власного незаконного рішення 2008 року та зобов’язав фірму повернути столиці будинки на вул. П. Сагайдачного, 20/2.

У квітні 2021 року Київрада відмовила компанії «Аквадон» у наданні дозволу на розроблення проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки «Аквадону». А у вересні того ж року Господарський суд м. Києва постановив стягнути з Київради на користь фірми «Аквадон» 22,25 млн грн.

Наразі садиба знаходиться у занедбаному стані та завішена будівельним банером. Частина інтерʼєрів, а також маскарони на головному фасаді будівлі втрачені.

Нагадаємо, у вересні кияни вийшли на мітинг під КМДА через недоцільні витрати міської влади під час війни.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button