Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 278 днів. За цей час ми опублікували 23493 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Візуалізація ЖК «Нова Слобідка»

Верховний Суд України остаточно скасував дозвіл на виконання будівельних робіт у Микільській Слобідці, повідомив громадський діяч та доброволець ЗСУ Олег Симороз. Верховний Суд є останньою, касаційною інстанцією, тому його рішення – остаточне та оскарженню не підлягає.

«Ми виграли дуже важливий суд по незаконній забудові берега Дніпра на столичній Микільській Слобідці», – заявив Симороз.

Громада Микільської Слобідки девʼять років боролася за скасування незаконного дозволу на будівництво на вулиці Микільсько-Слобідській, 7-9, що знаходиться на березі Дніпра у Дніпровському районі столиці. Сьогодні Верховний Суд виніс остаточне рішення на користь громади та заборонив незаконне будівництво.

Історія будівництва

Фото: Олег Симороз/Facebook

На березі Дніпра, за адресою Микільсько-Слобідська, 7-9, планували звести багатоповерховий житловий комплекс Sundance (інша назва – «Нова Слобідка»). З 2015 ця ділянка знаходиться у власності Ощадбанку.

Забудовник порушив прибережну захисну смугу Дніпра, режим використання пам’ятки ландшафту, функціональне використання ділянки відповідно до Генплану, а також захопив комунальну земельну ділянку, відведену під парк «Микільська Слобідка».

Проти будівництва виступали місцеві жителі. Тоді будівництво заморозили через судові позови й кримінальні провадження, на земельну ділянку накладали арешт.

У серпні 2021 року будівництво поновили, на ділянку заїхала будівельна техніка. На вимогу місцевих жителів комунальники встановили бетонні блоки, щоб перекрити проїзд для техніки. Тоді будівництво призупинили та демонтували паркан.

Судові процеси тривали кілька років: забудовник намагався оскаржити статус пам’ятки в судовому порядку, однак йому було відмовлено. У червні 2023 року Касаційний суд залишив чинним припис Департаменту культурної спадщини щодо заборони будівництва по Микільсько-Слобідській, 7-9.

У червні київська ініціатива «Дикий Лівий» показала, як виглядатиме парк на лівому березі Дніпра вздовж Микільської Слобідки.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button