Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 291 днів. За цей час ми опублікували 23590 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: facebook.com/lviv.adm

Сьогодні Верховна Рада ухвалила законопроєкт 10037, який переспрямовує з місцевих бюджетів до державного бюджету «військовий ПДФО» — податок на доходи фізосіб, який сплачують військові зі своїх зарплат.

Цьогоріч половину цього податку залишать у бюджетах міст і сіл, а з наступного року гроші повністю розподілятимуть на рівні держави. Ці доходи спрямують на потреби оборони, — а саме на виробництво дронів і боєприпасів.

При цьому «заднім числом» зараховується до держбюджету військовий ПДФО, отриманий із першого жовтня, — тобто за минулий місяць включно.

Цей крок розкритикував мер Києва Віталій Кличко. Раніше Асоціація міст також закликала не ухвалювати законопроєкт.

«Центральна влада не впоралася з фінансуванням армії. І тепер намагається перекласти це на місцеве самоврядування. Це при тому, що всі міста й так платять в держбюджет 40% ПДФО своїх громад. А Київ — 60%. І всі міста також додатково спрямовують на допомогу захисникам кошти з бюджетів громад», — заявив Кличко.

Що таке військовий ПДФО

Роботодавець сплачує 18% від зарплати кожного найманого працівника. Ці гроші спершу потрапляють у держбюджет, але потім 64% повертаються у громаду.

ПДФО сплачують і військовослужбовці. Цьогоріч вони сплатили 745 мільярдів гривень, із яких 64% повернулися місцевим громадам, де ці військові зареєстровані. Чим більше у громаді військових частин, тим більша сума повертається.

За час повномасштабного вторгнення доходи місцевих бюджетів від військового ПДФО збільшились у вісім разів: з 12 мільярдів у 2021-му до 96 мільярдів цьогоріч.

Через міграцію громади втратили частину доходу, але компенсували втрати за рахунок податку військових.

Що втрачають міста

Для деяких громад ця втрата буде критичною, пише Forbes. Наприклад, у Миколаєві ПДФО з зарплат військових генерує 46% доходів бюджету. Мер міста Олександр Сєнкевич припускає, що доведеться звільняти людей, впроваджувати скорочений робочий день, переходити на погодинну подачу води, економити на освітленні вулиць. 

Водночас уряд планує запровадити додаткову дотацію для міст і громад, де військовий ПДФО є бюджетоутворюючим.

Військовий ПДФО у бюджеті Львова складає 17%, і наступного року втратить 1,7 мільярда гривень. Місто готове ділитися з державою, заявляв мер Андрій Садовий, але вимагає прозорості — «щоб гроші військових йшли на потреби військових».

Бюджет Харкова наступного року мав би отримати від військового ПДФО понад три мільярди. Дніпро, за словами мера Бориса Філатова, розраховувало на майже чотири мільярди гривень.

Найскладніше може бути маленьким містам — хоч податок і становить малу частку бюджету, але й сам бюджет обмежений. Так, від військового ПДФО Жовква отримує лише 5% від загального бюджету, це 10-12 мільйонів на рік. Але стільки, наприклад, платять місцевим вчителям.

Як виникла ця ідея

Передусім уряд хоче додаткових надходжень на тлі зростання витрат на армію. Видатки держбюджету на наступний рік перевищать три трильйони гривень, і більш ніж половина піде на оборону.

«Якщо ми на четвертий квартал з першого жовтня введемо переспрямування в держбюджет, можемо отримати до 25 мільярдів гривень. Пропозиція уряду полягає в тому, щоб взяти військове ПДФО і використати його на потреби оборони. Зокрема, на два напрямки — виробництво дронів та боєприпасів», — пояснює Суспільному голова Комітету з питань бюджету Роксолана Підласа.

Ідея забрати у місцевих бюджетів військовий ПДФО з’явилася ще влітку — після суспільного резонансу, викликаного неоднозначними закупівлями, такими як барабани та овочерізки.

В результаті надходжень із ПДФО військових у деяких місцевих бюджетів утворився надлишок коштів, у той час, як в інших громадах — дефіцит, зауважує Василь Поворозник, економіст аналітичного центру CASE Україна.

«Ми стали свідками, коли громади витрачали їх на бруківку, на закупку кави, як це було в Солонській громаді Львівської області, або на реставрацію стадіонів. Але це швидше винятки, тому що більшість громад цей ресурс використовують в тому числі — або й у першу чергу — на підтримку військових», — зазначає він.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button