Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 282 днів. За цей час ми опублікували 23532 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Благодійна платформа UNITED24 разом із LEGO Creators запустили ніціативу #LEGOwithUKRAINE, яка спрямована на популяризацію архітектурної спадщини України та допомогу у відбудові країни. Усі моделі створено з оригінальних деталей LEGO. Усі зібрані кошти буде спрямовано на відбудову Київщини.

У межах ініціативи представлено роботи трьох творців LEGO, які створили з конструктора київську «Україну-мати», кримське Ластівчине гніздо та маріупольську стару водонапірну вежу. Кожна модель створена у пʼяти екземплярах та буде розіграна серед всіх, хто зробить пожертву від 24$.

«Україна-мати»

Фото: UNITED24

«Україна-мати» – це найвища монументальна скульптура в Європі, її висота складає 102 метри. Загальна вага конструкції – 450 тонн.

Модель монумента виготовлена Максимом Мітякіним, співзасновником та адміністратором спільноти Ukrbricks, визнаної LEGO. Модель виготовлена у масштабі 1:200, її висота складає 54,8 см, а ширина – 22,4 см.

«Я радий приєднатися до ініціативи UNITED24 і презентувати скульптуру «Україна-мати». Вважаю, що це одна з найвидатніших пам’яток Києва», – розповідає Максим.

Максим розповідає, що спершу моделі з LEGO були його хобі, а зараз він має власну студію дизайну. Одного разу він навіть відтворив київський Майдан Незалежності з понад 55 000 деталей. Автор моделі каже, що для нього конструктор – це про обʼєднання людей, і додає, що якось із переселенцями зі східних областей відтворили герб Маріуполя зі 115 000 деталей.

Ластівчине гніздо

Фото: UNITED24

Ластівчине гніздо – одна з найвідоміших окрас Криму, що височить на сорокаметровій скелі Ай-Тодорського мису. Замок наприкінці XIX століття збудував німецький нафтопромисловець барон Штейнгель – будівля нагадувала йому близькі серцю споруди на берегах Рейну.

Модель Ластівчиного гнізда виготовлена Артуром Самковим – співавтором історично-архітектурного проєкту «Мінімісто», що популяризує українську архітектуру за допомогою LEGO. Його модель складається з 2685 деталей, має 37, 3 см у висоту та 19,2 см у ширину.

Артур розповідає, що познайомився з LEGO у 1998 році, коли отримав перший набір, і з того часу це стало його найбільшим захопленням.

«Для проєкту з UNITED24 я обрав Ластівчине гніздо, тому що для мене воно асоціюється з Кримом та викликає приємні спогади про канікули з родиною на півострові», – розповідає Артур.

Маріупольська водонапірна вежа

Фото: UNITED24

Ця водонапірна вежа була збудована у 1910 році, а через 20 років її переобладнали у пожежну дзвіницю. У 2016 році у вежі створили культурно-туристичний центр, а під час повномасштабного російського вторгнення будівля стала прихистком для багатьох мешканців Маріуполя.

Модель вежі виготовлена Євгеном Тонєвим – маріупольцем, який зараз проживає в США та працює дизайнером. Вежа, створена з LEGO, має висоту 41,4 см, ширину 22,4 см та складається з 3308 деталей.

«Під час створення моделі я зіткнувся з багатьма технічними та емоційними викликами. Кожна цеглинка приносила спогади — шум дитячих ігор біля її стін, радісні та сумні миті життя міста», – розповідає Євген.

Він сподівається, що кожен, хто візьме цей набір у руки, відчує мужність та витривалість Маріуполя.

Наступна благодійна акція, повʼязана з LEGO, відбудеться навесні 2024 року. UNITED24 закликають любителів конструкторів розповісти, які архітектурні памʼятки їм було б цікаво побачити у вигляді моделей. Надіслати свої ідеї можна на електронну пошту [email protected].

В UNITED24 наголошують, що #LEGOwithUKRAINE не фінансує та не просуває LEGO, а всі моделі створені на добровільних засадах особами, що не мають відношення до компанії.

Нагадаємо, історик Тімоті Снайдер разом із UNITED24 збирає гроші на сенсори, які виявляють ракети і дрони.

Коментарі:

    gorenkosound :

    Помилка в заголовку – написано “ластіЧНИЧе” гніздо. Далі в статті все ок) дякую за матеріал) цікаво)

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button