Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 284 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Nick Night / Unsplash

У жовтні ціни на житло в Афінах зросли на 12,2%, в той час, як у Стокгольмі та Мадриді здорожчало лише не 3%, а в низці міст, таких як Париж, Лондон і Берлін, ціни навпаки падали, повідомляє Bloomberg.

Частково це пояснюють довготривалим і повільним виходом Греції з боргової кризи. Сотні тисяч квартир і будинків забезпечували проблемні кредити, й, відповідно, опинилися заблокованими в судових тяганинах, через це значно скоротилася пропозиція на ринку нерухомості.

За відсутності квартир на ринку попит підігріває відновлення економіки та зростання купівельної спроможності. Прогнозують, що вже незабаром виробництво перевищить 21 тисячу євро на душу населення, таким чином повернувшись до докризового рівня 2009 року, — у розпал кризи цей показник падав до 16,2 тисячі євро. Видача золотих віз також додає попиту.

Колись занепала промзона Афін, Газі, перетворилася на популярний район. Колишні склади перелаштували на лофти, а газовий завод Технолополіс став музеєм і виставковим центром.

Музей газу Технополіс. Фото: Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

У Гліфаді, передмісті столиці, зростають люксові комплекси, розраховані на заможних іноземних інвесторів, особливо з Китаю. Почалися будівельні роботи в Елініконі — ми вже писали про цю забудову території колишнього аеропорту на березі моря. Найбільший у Греції девелоперський проєкт оцінюється у вісім мільярдів євро та виведе на ринок 10 тисяч квартир. Першу чергу планують здати у 2026 році.

Та поки нових квартир немає, ціни на житло продовжать зростати, згідно з прогнозом грецького центробанку.

Нагадаємо, за даними Євростату, кожен третій грек віддає за житло не менш як 40% свого доходу.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button