Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 286 днів. За цей час ми опублікували 23552 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Vladyslav Tobolenko / Unsplash

22 листопада, коли в Києві та інших регіонах випав перший сніг, Укренерго повідомило про дефіцит електроенергії. Компанія пояснює таку ситуацію трьома причинами: збільшення споживання через похолодання; підвищена аварійність блоків електростанцій; недостатність обсягів імпорту електроенергії з Європейського союзу.

Прихід холодів призвів до стрибка споживання електрики — на тлі аномально теплої погоди, що трималася у вересні й жовтні. Навантаження, зокрема, лягло на теплові електростанції, які ще не повністю відновились від наслідків російських ракетних ударів минулої зими, пояснює BBC Україна.

Поки що ситуація стабільна

Експерт з питань паливного-енергетичного комплексу Геннадій Рябцев називає таку ситуацію нормальною. Брак електрики вже тривалий час вирішуть за допомогою імпорту зі Словаччини, Румунії та Молдови. «Коли в нас виникає нестача в окремі години, то ми залучаємо наших сусідів. Коли в них виникає дефіцит — вони користуються нашими можливостями», — зазначає фахівець.

Міністерство енергетики також каже, що ситуація в енергосистемі «стабільна та контрольована». Попри те, що на трьох блоках ТЕЦ тривають ремонти, 55% електроенергії для споживачів наразі генерують дев’ять блоків атомних станцій — тобто всі, крім окупованої росіянами Запорізькій АЕС. Незабаром ремонт на ТЕЦ завершать, а ще планують збільшувати виробництво електроенергії гідроелектростанціями.

Однак, якщо похолодання буде більш суттєвим, то ситуація може змінюватись. Якщо сусідні країни не матимуть можливості своєчасно надати Україні необхідні обсяги, доведеться повертатися до графіків стабілізаційних відключень.

Чому виникає дефіцит?

Атомна генерація — базова — не гнучка, тобто неможливо регулювати роботу атомних блоків так, щоб вони давали більше електроенергії в ранкові та вечірні години пікових навантажень. Потужність роботи АЕС однакова упродовж всієї доби.

У піки споживання задіюють маневрові потужності — теплові, гідро- чи сонячні електростанції. Вони, на відміну від АЕС, мають гнучкість, щоб балансувати усю українську енергосистему. Але саме ці маневрові потужності чи не найбільше постраждали від минулорічних російських ударів.

Роль маневрових потужностей фактично виконує імпорт і експорт електроенергії з Європи. Коли в системі надлишок електрики, зазвичай це вночі, то Україна експортує її до сусідів, а коли сама відчуває дефіцит, то покладається на імпорт.

Ризик нових обстрілів

Останніми місцями Кремль звів до мінімуму використання ракет для ударів по об’єктах в глибині території України. Військова розвідка каже, що росіяни свідомо їх накопичують, щоб провести масовані атаки взимку.

В Укренерго та уряді вважають, що Росія чекає моменту вразливості. Міністр енергетики Герман Галущенко припускає, що російські удари поновляться, коли низька температура триматиметься декілька діб.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button