Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 285 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Дмитро Перов/Facebook

У Києві на вул. Ярославській, 8 горить зразок забудови Подолу XIX століття – садиба купця Лунєва, повідомляє активіст Дмитро Перов.

У 2020 Київрада намагалась передати будинок під забудову: там планували звести офісний центр. Проте тоді історичну будівлю вдалось врятувати. 150-річна садиба знаходиться в занедбаному стані понад 20 років, а в офіційному переліку пам’яток її немає.

Фото: Цегла/Telegram

У памʼяткоохоронній спільноті «Цегла» кажуть, що займання трапилося одразу в декількох місцях будівлі – це може свідчити про підпал.

Раніше будівлею володіло ТОВ «Ярославська», проте компанію ліквідували, а новий власник невідомий. У коментарях до допису депутатка Київради Ксенія Семенова написала, що подасть запит до міськради, щоб дізнатись, хто зараз володіє будинком.

У 2021 році київський активіст Сергій Половинко влаштував у садибі толоку: він прибрав розбите скло, зняв шматки штукатурки, які вже зовсім відвалювались, прибрав будівельне сміття та закрив вікна першого поверху захисними панелями.

Історія садиби

Садибний житловий будинок купця Афіногена Лунєва був збудований у 1880 році у стилі неоренесанс за проєктом арх. Спарро. У 1890-их роках тут була розташована єврейська молитовня. Лунєв був досить відомим виробником цегли та мав декілька заводів у передмісті Києві, зокрема на Мишоловці, розповідає Перов.

За словами києвознавця Антона Короба, будинок на Ярославській, 8 має нетипові елементи оздоблення: зокрема мистецькі жіночі голівки-барельєфи у розетках на фронтонах. Попри аварійний стан всієї будівлі, фасад зберіг автентичне оздоблення.

Нагадаємо, прокуратура відкрила кримінальне провадження через підпал історичного будинку на Подолі.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button