Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 276 днів. За цей час ми опублікували 23483 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: КМДА

О сьомій ранку комунальні служби розпочали демонтаж памʼятника більшовицькому командиру Миколі Щорсу, що знаходиться на бульварі Шевченка у Києві.

Повідомляють, що для демонтажу складної конструкції залучили важку техніку, через що можливе тимчасове часткове перекриття руху бульваром.

Фото: КМДА

Перед демонтажем пам’ятник було вилучено з реєстру пам’яток культурної спадщини національного значення. Надалі монумент зберігатимуть в Державному музеї авіації України ім. О. К. Антонова, як і нещодавно демонтований памʼятник Пушкіну.

Фото: Nick Tymchenko/Facebook

Київський активіст Сергій Грішин вважає, що у команді мера таким чином хочуть перемістити фокус громади з підтопленого метро на синій гілці і покращити рейтинг влади.

Нагадаємо, учора виповнилось рівно десять років з дня повалення памʼятника Леніна на бульварі Шевченка у Києві.

Ким був Щорс?

Українець Микола Щорс народився у Чернігівській області. Замолоду він почав будувати військову карʼєру, а під час Першої світової війни воював на боці Російської імперії. У 1917 році його політичні переконання змінились: він пристав на бік більшовицьких партизанів.

Щорс був командиром полку в складі Першої української радянської дивізії – він керував захопленням Києва більшовиками в 1919 році.

У тому ж році був застрелений радянською владою за звинувачення в «українському націоналізмі». У 30-х роках образ Щорса почала просувати радянська пропаганда задля поширення ідеї, що українці насправді воюють за більшовизм.

Чому памʼятник не знесли раніше?

У 2018 році мер Києва Віталій Кличко висловився проти демонтажу пам’ятника – він сказав, що пам’ятник йому «дуже подобається і є одним із найгарніших пам’ятників у Європі».

Активісти дуже довго виступали за його знесення, проте рішення про демонтаж не могли ухвалити роками – цьому зокрема заважав його статус памʼятки національного значення.

У червні минулого року Мінкульт ухвалив список про зняття деяких радянських памʼяток з держобліку, проте памʼятник Щорсу туди не увійшов. Для перенесення памʼятника потрібен був проєкт від міської влади, але цей процес затягували.

Нарешті 10 листопада цього року уряд вилучив монумент із реєстру пам’яток, що розблокувало його демонтаж.

Нагадаємо, у Києві знесли понад 60 російсько-радянських об’єктів і погодили демонтаж ще 56.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button