Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 291 днів. За цей час ми опублікували 23590 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: tech.informator.ua

СБУ допомагає «Київстару» відновити роботу мережі після вчорашньої хакерської атаки. За попередніми розрахунками, сьогодні у другій половині дня повинні відновити домашній інтернет і розпочати запуск мобільного зв’язку та інтернету.

Що сталось?

Учора в роботі «Київстару», який має 24 мільйони абонентів, стався масштабний збій. Російська хакерська група «Солнцепьок» взяла на себе відповідальність за атаку на оператора. У СБУ повідомили, що угрупування є хакерським підрозділом головного управління генштабу збройних сил РФ, більш відомого як ГРУ.

Генеральний директор «Київстар» Олександр Комаров розповів, що атака частково зруйнувала IT-інфраструктуру. У компанії також запевнили, що абонентська інформація та персональні дані у безпеці, а системи, у яких ці дані зберігаються, не постраждали від хакерської атаки.

Як збій вплинув на роботу міст?

Через збій також виникли проблеми з вимкненням вуличного освітлення, паркуванням та оплатою проїзду. Наприклад, у Львові ліхтарі довелось вимикати в ручному режимі, а в Сумах через збій тимчасово не працювала система оповіщення про повітряну тривогу.

У Рівному виникла проблема з функціонуванням «гарячих ліній» для містян. Така ж проблема була і в Дніпрі. У Чернівцях зʼявились труднощі з оплатою проїзду в комунальному транспорті банківськими картками.

Яка ситуація зараз?

Черги біля магазину Vodafone. Фото: Наш Київ

Станом на 20:00 12 грудня компанії вдалось частково відновити роботу, наразі спеціалісти працюють над відновленням усіх послуг. Сьогодні вранці у багатьох містах біля магазинів інших операторів зʼявились великі черги.

У Мінцифри повідомили, що підʼєднатися до національного роумінгу користувачі «Київстар» не можуть через те, що внаслідок збою оператор не може відправити інформацію про своїх абонентів.

Нагадаємо, раніше «Хмарочос» розповідав, як Україна відновлювала енергосистему після атак. Керівник Укренерго тоді сказав, що у світі немає енергетиків з таким досвідом, як в Україні.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button