Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 286 днів. За цей час ми опублікували 23549 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Зручне місто/Facebook
На деяких табличках надпис «Українська радянська соціалістична республіка» заклеюють стрічкою – вона зазвичай потім відпадає.

Нещодавно у Львівській міськраді розробили план демонтажу таблиць типу «Пам’ятка архітектури» радянського зразка, повідомляє ГО «Зручне місто». Проте з демонтажем повʼязані кілька проблем, одна з них – пошкодження памʼяток під час заміни табличок.

В організації розповідають, що на частині таких таблиць надпис «Українська радянська соціалістична республіка» раніше вже прибрали, тож вони не підлягають демонтажу за законом про декомунізацію. До того ж на таблицях, де такий напис досі присутній, його можна прибрати без демонтажу самої таблички.

Такі плити добре вписуються в історичний ареал міста, не контрастують та не конфліктують з фасадами, мають індивідуальний стиль та вже стали невіддільною частиною архітектурного ансамблю центру Львова, вважають у «Зручному місті». Ще однією проблемою є стан фасадів будівель після зняття табличок: на більшості фасадів після демонтажу залишаються сліди від кріплень, бруд та потріскана фарба по контурах колишнього розташування таблиці.

У громадській організації такий підхід до заміни табличок вважають дивним та навіть «варварським», і закликають Львівську міськраду напрацювати варіанти розвʼязання питання таким чином, щоб декомунізація відбувалась без шкоди для фасадів історичних будівель. У коментарях до допису нові таблички називають «дешевими та неякісними», також скаржаться на новий шрифт та дивуються, чому не можна було зробити нові таблички відповідного розміру.

Нагадаємо, онлайн-платформа «Стріткод» розміщує у Києві QR-кодів, за допомогою яких можна дізнатись про постать, імʼя якої носить вулиця.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button