Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 293 днів. За цей час ми опублікували 23609 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: 1news.zp.ua

У Запоріжжі для відновлення будинку на Соборному проспекті налагодили виробництво плитки Мелія, яка вироблялася близько 70 років тому, повідомляє Укрінформ.

Будинок №151 — пам’ятка архітектури місцевого значення — зазнав пошкоджень внаслідок ракетного удару по Запоріжжю у жовтні 2022 року, тоді загинуло 15 людей. У будинку зруйновано два під’їзди.

Цю будівлю, як і низку інших на Соборному проспекті, було облицьовано шамотною плиткою Мелія. Останні 70 років така плитка в Україні вже не виготовляється.

Проблемою стала відсутність сировини, яка є лише у Слов’янську та за кордоном. Генпідрядник домовився про видобуток глини з єдиним в Україні виробником шамотних керамічних мас — підприємством «Керамічні маси Донбасу».

«Везти сировину було дуже складно. Це десятки тонн керамічної маси. Машини вивозили сировину частинами. У нас були брикети з глиною, в яких траплялися уламки від снарядів. Підприємство постійно під обстрілами. Вони запустили виробництво на прохання генерального підрядника і виключно для відновлення запорізького будинку», — зазначив директор виробництва плитки Володимир Заставський.

Автентична плитка виготовлялась конвеєрно, наразі це неможливо: її формують вручну. Від жовтня запорізькі керамісти виготовили майже дві тисячі плиток, перебравши руками десятки тонн глини.

Плитка точно така, як автентична. Вона виробляється з керамічної суміші, що містить 27 компонентів, і після обпалювання має пісочний колір.

Водночас шамот має пористу структуру і вбирає в себе пил і викиди, тому плитка, якою було облицьовано будинки під час їхнього будівництва, зараз іншого кольору. У 1950-60-х роках будинки на проспекті були пісочного кольору. Та за кілька років нова плитка, яку вже монтують на фасад, потемнішає.

Розчин для вкладання плитки потребує плюсової температури. Однак, щоб не чекати весни, будівельники використали обладнання, яке наганяє тепле повітря. Наразі відновлювальні роботи завершені на 70%.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button