Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 276 днів. За цей час ми опублікували 23483 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Lisa Ricciotti

У французькому Марселі звели житловий будинок, на який надихнула знакова пам’ятка архітектури доби італійського фашизму, повідомляє Architects Newspaper.

18-поверховий житловий комплекс під назвою «Блакитна брама» спроєктувало паризьке бюро Pietri Architectes. Цікаво, що засновник бюро, Жан-Батіст П’єтрі, виступає одночасно й замовником будівництва, володіючи девелоперською компанією Constructa.

Це частина редевелопменту Великого порту (крім нього в Марселі є Старий порт в історичному центрі, який нині слугує стоянкою для човнів і невеликих яхт), що почалася у 1995 році. У межах проєкту «Еромедітеране», що можна перекласти як «Євросередземномор’я», в районі порту з’явилися спроєктовані Захою Хадід і Жаном Нувелем офісні та житлові хмарочоси, а частину промислових будівель перетворили на культурні центри.

Поряд із новим будинком можна побачити «Ля Масельєз» Жана Нувеля та головний офіс CMA CGM від Захи Хадід. Фото: Luc Boegly

Фасад «Блакитної брами» — це екзоскелет-решітка з 414 білих бетонних арок.

Проєктувальники надихалися архітектурою раціоналізму і, як зауважує видання, явно брали за взірець спроєктований для Беніто Муссоліні Палац італійської цивілізації, він же Квадратний Колізей — одну з найпримітніших пам’яток італійського фашизму, розташовану у Кварталі всесвітньої виставки (EUR) в Римі.

Квадратний Колізей у Римі. Фото: dalbera, CC BY 2.0
Квадратний Колізей у Римі має подібну структуру фасаду-екзоскелету. Фото: Ірина Стасюк

На відміну від суворої та чистої геометрії «фашистського Колізею», розміри та форми арок марсельського будинку варіюються. Ці арки створено з виготовлених заздалегідь Y-подібних модулів, які монтували на місці.

Склепінчасті арки виступають майже на метр від стін, утворюючи свого роду навіси, що дають затінок від цілорічного середземноморського сонця.

Перші 11 поверхів займають помешкання під оренду для туристів, на інших семи поверхах розташовано житло, загалом 68 квартир. Дуплекси оформлено арками вдвічі більшої висоти.

Фото: Luc Boegly

Будинок опалюється та охолоджується за допомогою геотермальної системи, яка виробляє енергію, перекачуючи морську воду в мережу теплообмінників і теплових насосів.

«Блакитну браму» звели над підземним паркінгом, який заглиблюється в землю на шість поверхів. Від початку, коли будували паркінг, передбачалося збудувати над ним будівлю. Цей паркінг у плані є прямокутником із гострими кутами, тож житлову багатоповерхівку планували відповідної форми.

Арки в сучасній архітектурі

Використання арок у сучасній архітектурі дозволяє поєднати мінімалізм із динамікою. Проєктів, які звертаються до цієї форми, стає все більше. Один із останніх — житловий будинок 64 University Place на Мангеттені в Нью-Йорку, спроєктований Kohn Pedersen Fox.

Фото: Kohn Pedersen Fox

Там само на Мангеттені збудовано 66-поверховий хмарочос 130 William за проєктом британця Девіда Аджає.

130 William. Фото: Ivane Katamashvili

Про ці триповерхові таунхауси в Лондоні за проєктом архітектурної студії The DHaus Company докладніше можна початати в матеріалі.

Фото: AVR London

Інший приклад — розташований у Мексиці готель Sforza House від Taller de Arquitectura X / Alberto Kalach.

Sforza House. Фото: Alex Krotkov

Ще один будинок з арками — житло для родини Bewboc House за проєктом Fabian Tan Architect, розташований у Куала-Лумпур, Малайзія.

Bewboc House. Фото: Ceavs Chua

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button