Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 278 днів. За цей час ми опублікували 23497 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Josh Olalde / Unsplash

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, який зобов’язує оприлюднювати ціни на будівельні матеріали у всіх державних закупівлях. Чим він важливий, пояснює DW.

Кількість тендерів на будівництво в Україні збільшилася через потребу відбудовувати зруйноване Росією. За два роки було укладено договорів на будівельні роботи та ремонт на понад 518 мільярдів гривень. Більше — тільки на зброю для ЗСУ, 664 мільярди.

Проблема завищення цін на будматеріали стає ще нагальнішою, адже чималу частку грошей на відбудову дають міжнародні партнери.

«Зараз замовники тендерів на будівництво переважно не оприлюднюють кошториси з цінами після укладення договору з підрядниками. Ми бачимо лише загальну вартість будівництва, у якій може ховатися завищена ціна на бетон, арматуру, пісок тощо», — зазначає одна з ініціаторок законопроєкту Анастасія Радіна.

Це один з найважливіших антикорупційних законопроєктів останніх років, переконаний голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін. За його даними, зараз ціни на будівельні матеріали у тендерах приховують у 80% випадків. Під час перевірки ціни нерідко виявляються завищеними на 30-50%.

«Ці кошториси із цінами на будматеріали обов’язково формуються під час закупівлі. Це не якийсь додатковий документ, якого немає, бо без розуміння, скільки коштує бетон чи цегла, неможливо оцінити, скільки коштує будівництво. Єдина причина не публікувати ці кошториси — приховувати корупцію», — зазначає Шабунін.

Журналістські розслідування вартості будматеріалів — тяжка праця, зауважує редактор сайту «Наші гроші» Юрій Ніколов. У документах бракує критично важливої інформації про ціни на будматеріали або ця інформація приховується за нечитабельним текстом чи є неповною.

Нещодавно видання проаналізувало кошторис реконструкції Дегтярівського шляхопроводу та виявило, що деякі ціни завищено удвічі. Київавтодор відкидає звинувачення.

На його думку, після ухвалення законопроєкту кількість журналістських розслідувань щодо процесів відбудови зросте, і як наслідок — замовникам буде важко ховати у цих держзамовленнях свою корупційну вигоду.

Коментарі:

    Meleten :

    *бо без розуміння, скільки коштує бетон чи цегла, годі оцінити, скільки коштує будівництво.

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button