Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 278 днів. За цей час ми опублікували 23497 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: heliokimm

З «Будинку зі зміями» на вул. Великій Житомирській, 32 прибрали будівельні конструкції. Фасад архітектурної пам’ятки був закритий риштуванням з 2021 року через реконструкцію.

«Будинок зі зміями» звели в 1911 році на замовлення київської купецької родини Чоколових. Архітектором був Ігнатій Ледоховський. Особливістю фасаду будівлі є скульптурні композиції з плазунами та ліпні орнаменти з листям каштанів.

Фото: heliokimm

У 2010 році будинок придбало ТОВ «Акваплаз». Нові власники планували перетворити споруду на готель, зокрема добудувати декілька поверхів і мансарду, а під землею зробити паркінг. Але відтоді почався видимий занепад будівлі.

Згодом будинок викупив Богдан Батрух, генеральний директор компанії B&H Film Distribution. Він і розпочав відновлювальні роботи.

Фото: heliokimm
Фото: heliokimm

Проєкт реконструкції занедбаної пам’ятки архітектури представили в 2019 році. А через два роки розпочалися реставраційні роботи. За функціональним призначенням у будівлі планується розміщення офісів.

Архітектор проєкту обіцяв у процесі реконструкції зберегти оригінальні сходи й оформлення вестибюлю та відновити втрачені декоративні елементи. Також у 2021 році почали знімати останній поверх споруди, який був надбудований у радянський період. Замість цього планували зробити мансарду.

До того ж, замовник і виконавці ремонто-реставраційних робіт стверджували, що збираються відтворити первісне внутрішнє планування, також змінене переплануваннями в радянський час.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button