Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 288 днів. За цей час ми опублікували 23573 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Ірина Стасюк

Арка Дружби народів, перейменована на Арку Свободи українського народу, є пам’яткою історії місцевого значення, тож, за законом, її заборонено зносити, змінювати чи переносити, повідомили у КМДА на запит ВВС Україна.

У січні робоча група КМДА ухвалила рішення Арку зберегти та зарахувати її до об’єктів монументального мистецтва.

Нещодавно експертна група Інституту національної пам’яті заявила, що Арка, попри перейменування, належить до символіки російської імперської політики та підлягає цілковитому демонтажу.

Переозначення Арки

При цьому голова Інституту нацпам’яті Антон Дробович, який з початку повномасштабного вторгнення служить у лавах ЗСУ, запропонував переозначити Арку, замістивши радянські ідеологеми сучасним правозахисним контекстом — перетворити її на ЛГБТ-веселку.

«Веселка, яка стоїть на річці є абсолютно гармонійним, зрозумілим і простим образом, її сучасна кореляція з ідеями боротьби за права ЛГБТК-спільноти в смисловому плані цілком перебиває ідейну настанову “совка”, адже заперечує тоталітарні практики СРСР щодо втручання в особисте життя громадянина», — пише Дробович колонці для NV.ua.

Подібні тимчасові художні інтервенції вже мали місце. У 2017 році Арку вирішили розфарбувати у кольори веселки до пісенного конкурсу Євробачення, який проходив у Києві. Роботу не дали завершити представники «Правого сектору».

Настуного року художник Володимир Кузнецов створив інсталяцію «Тріщина дружби» — помістивши на Арці, власне, зображення тріщини.

Під Аркою ще лишається скульптура

У 2022 році під Аркою знесли скульптури робітників росіянина і українця — це була частина загального комплексу, присвяченого «дружбі» українського та російського народів.

Залишилася скульптурна композиція на тему Переяславської ради. Її у КМДА готуються знести.

Рішення про її демонтаж вже є, однак знесення ускладнюється тим, що композиція є водночас підпірною стінкою. Можливо, для цього доведеться залучити спеціалізоване управління протизсувних підземних робіт, щоб запобігти зсуву пагорбів Дніпра.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button