Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 285 днів. За цей час ми опублікували 23545 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: КМДА

Арку Свободи українського народу у Києві не демонтуватимуть. Про це повідомили у Департаменті культури КМДА. Простору біля колишньої Арки Дружби народів планують надати нової концепції.

Як пояснили у департаменті, значна витрата коштів з міського бюджету на демонтаж Арки сьогодні не є найнагальнішим питанням. Адже під час воєнного стану столиця насамперед спрямовує фінанси на допомогу ЗСУ, функціонування бюджетної сфери та вирішення життєво важливих потреб киян.

Нещодавно Міністерство культури видало наказ про те, що колишня Арка Дружби народів не підлягає занесенню до Держреєстру нерухомих пам’яток України і може бути демонтована.

Водочас співрозмовник видання «Комерсант український» з Департаменту містобудування та архітектури розповів про іншу причину відмови КМДА демонтувати Арку. За його словами, під монументом знаходиться складна підземна конструкція, яка зміцнює пагорб Хрещатого парку як «бутербродна шпажка». У землі розташовані кілька важливих несучих конструкцій, які збалансовуються вагою Арки нагорі. Тому якщо її прибрати – існують ризики, що схил може опинитися у Дніпрі.

«Нинішній Мінкульт просто не заглиблювався у технічну частину питання й видав емоційну заяву. Емоції взяли гору. Суспільство підтримало. Мер міста розумів, що Арку точно не можна зносити. Тим паче, що до (і без того навантаженого архітектурними спорудам) пагорбу приєднується частина скляного пішохідного моста… Підтримую рішення не зносити Арку. Не розумію чому відразу не пояснюють людям, що знесення таких архітектурних споруд як Арка чи Батьківщина-Мати, які виконують на пагорбах функції укріплення завдяки підземним конструкціям, дуже ризиковане», – зазначив співрозмовник «Комерсант український».

Після початку повномасштабного вторгнення Київрада ухвалила рішення про перейменування Арки «Дружби народів» на арку «Свободи українського народу». А радянську скульптуру двох робітників – росіянина та українця, які тримали підняту стрічку з орденом «Дружби народів» та символізували возз’єднання України з росією – демонтували у квітні 2022 року.

Після консультацій із громадськістю на початку 2024 року робоча група КМДА з вивчення питань щодо усунення з простору Києва пам’ятних об’єктів, пов’язаних з історією і культурою росії та СРСР, ухвалила рішення про збереження Арки та зарахування її до об’єктів монументального мистецтва.

Проте нещодавно експертна комісія Інституту національної пам’яті заявила, що попри перейменування монумент належить до символіки російської імперської політики та підлягає цілковитому демонтажу. Експертний висновок стверджував, що колишня Арка Дружби народів репрезентує лише радянські ідеологічні символи та конотації, а відтак – становить загрозу національній безпеці України.

Нагадуємо, що монумент на честь «возз’єднання України з Росією» було встановлено на території Хрещатого парку в Києві у 1982 р., у процесі підготовки до відзначення 60-річчя утворення СРСР та 65-ї річниці Жовтневого перевороту 1917 року. До цього часу під Аркою залишається гранітна стела з багатофігурною групою, що символізує Переяславську раду 1654 року, на якій нібито відбулося «возз’єднання двох братніх народів».

Сьогодні Київ перебуває на фінальному етапі декомунізації та дерусифікації міських обʼєктів. Загалом, представники столичної влади разом із фахівцями інституцій НАН України й Інституту Нацпам’яті сформували перелік з 297 пам’ятних об’єктів, пов’язаних з історією і культурою росії та СРСР. Пам’ятки рекомендували усунити чи перемістити до спеціально визначених місць зберігання.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button