Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 299 днів. За цей час ми опублікували 23648 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

У національний прокат 9 травня вийшла художня стрічка режисера Тараса Томенка «Будинок «Слово». Нескінчений роман». Це заснована на реальних подіях драматична історія про українських письменників доби «Розстріляного відродження», яких зібрали під дахом одного будинку, щоб змусити працювати на користь радянської системи.

Премʼєра фільму відбулася у Національному центрі «Український дім». На захід завітав весь акторський склад та знімальна група, а гостями стали посол Великої Британії Мартіс Гарріс, Євген Нищук, Ольга Сумська, Дмитро Разумков, Акім Галімов та інші відомі українські кінокритики, кіноблогери, журналісти, політики тощо.

На прем’єрі відбулася благодійна акція, спрямована на збір книжок за підтримки фондів «Книга на фронт» та «Хочу читати». Гості принесли понад 200 видань українських авторів.

Продюсери та режисер зібрали у фільмі зірковий акторський склад. Головні ролі зіграли Дмитро Олійник (Володимир Акімов), В’ячеслав Довженко (Микола Хвильовий), Станіслав Сукненко (Лесь Курбас), Андрій Май (Володимир Сосюра), Юлія Чепурко (Марія Сосюра), Костянтин Темляк (Павло Тичина), Геннадій Попенко (Михайль Семенко) тощо.

В’ячеслав Довженко у ролі Миколи Хвильового

Стрічка, над якою Тарас Томенко працював десять років, була знята у 2021 році компанією Fresh Production Group, за підтримки Державного агентства України з питань кіно, Міжнародного благодійного фонду «Солідарність» та родини Петровських.

«Спочатку я зробив  документальний фільм «Будинок «Слово». Пам’ятаю, як тоді вісім років тому,  коли  він  вийшов у прокат, глядачі відкривали для себе цілий Всесвіт української культури, як спрагло долучалися до імен забутого українського письменства 20-30-х років. Після виходу картини з’явилася  велика кількість культурних ініціатив, започатковувались сайти, ставилися вистави, робились опери, літературні читання, записувались рок альбоми, перевидавалися книжки, відкривались мистецькі резиденції в самому будинку «Слово», – розповідає Тарас Томенко.

Їдальня будинку «Слово»

Світова прем’єра художнього фільму відбулася на 37-му Варшавському кінофестивалі 2021 у межах міжнародної конкурсної програми. Фільм був також представлений на міжнародних фестивалях у Німеччині, Ірландії та  США.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button