Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 10 років та 55 днів. За цей час ми опублікували 24470 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

19 липня забудовник ЖК «Тургеневъ» зніс двоповерхову садибу 1890 року будівництва, популяризовану активістами як «будинок Василя Маліна» або «садибу Зеленських» за прізвищами сімей, які в ньому проживали в кінці ХІХ – початку ХХ століття. Це остання дерев’яна будівля тих часів, що розташована по вулиці Кониського (кол. Тургеневська).

Активіст Дмитро Перов помітив демонтажні роботи ввечері 19 липня, про що негайно сповістив читачів у Facebook. Пізніше на його виклик прибули співробітники патрульної поліціії, які, за словами самого Перова, не зупинили знесення.

«ТОВ «Тургєнєв Білд» зніс історичну Садибу Зеленських, 1890 р. Активісти, що намагались завадити демонтажу – були побиті тітушками… Поліція опитала ескаваторника, але нікого не затримали. На місці історичної памятки тепер мають збудувати ЖК «Тургеневъ». Дістало це все!!!», – пише у наступному пості Дмитро Перов.

Що передувало цій історії?

Як писав «Хмарочос» у своїй статті в 2022 році, спроби розібрати садибу почались ще у 2018. У 2017 році компанія «Сервіт» звела 11-поверховий клубний будинок Turgenev впритул до будівлі ХІХ століття. Наступного року відбулася перша спроба знести будинок Василя Маліна, однак після суспільного розголосу демонтаж припинили.

Читайте також: «Ця будівля не має цінності». Під цим гаслом десятиліттями знищують історичну забудову Києва

Влітку 2021 року забудовник почав розбирати садибу, наслідком чого стало кримінальне провадження та арешт нерухомості. На початку осені 2021 року забудовних знову намагався знести садибу Маліна. Муніципалітет розпорядився демонтувати будівельний паркан, а суд заборонив проводити будівельні роботи.

Після початку російського вторгнення забудовник поновив руйнування історичної будівлі, знову встановив паркан. В липні 2022 року прокуратура звернулась із новим зверненням – накласти арешт із забороною проводити будь-які будівельні роботи, зокрема здійснення реконструкцій. Арешт наклали і підтвердили рішенням апеляційного суду.

Пізніше забудовник подав до суду на Департамент містобудування і архітектури КМДА і вже станом на червень 2024 року виграв дві інстанції у справі щодо дозволу на будівництво ЖК «Тургеневъ». В обох випадках основним аргументом забудовника ТОВ «Тургенєв Білд» була відсутність у садиби охоронного статусу пам’ятки культурної спадщини. Про що забудовник навіть повісив банер на фасаді будівлі: у ньому повідомлялося, що будинок нібито не має жодної архітектурної цінності та втратив автентичність, а його збереження – псує інвестиційний клімат міста. А вже в липні забудовник зносить садибу.

Акція під стінами КМДА

Після завершення демонтажу Дмитров Перов закликав киян сьогодні, 20 липня о 20:00 принести «до КМДА фото будівель, парків, скверів, річок, що гинуть зараз у місті так само, як і знесена садиба».

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button