Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 10 років та 54 днів. За цей час ми опублікували 24467 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Скриншот із репортажу DW

Після виведення військ із Німеччини у 1994 році Росія залишила у власності три будівлі у берлінському районі Карлсгорст. Місцеві політики закликають передати Києву, а потім вивести на ринок житла, повідомляє DW.

Четвертого травня 1945 року вулицями Карлсгорста проїхала машина з гучномовцем: червона армія наказала місцевим жителям протягом 24 годин звільнити квартири. Вісім тисяч німців покинули свої будинки, куди вселялися радянські офіцери.

Згодом окупаційна радянська влада повертала німцям ці об’єкти, та три напівзруйновані триповерхові будівлі у Карлсгорсті досі лишаються у власності РФ. Вони вже 30 років стоять порожніми. Тепер у них живуть єноти та куниці, як свідчать місцеві жителі.

Скриншот із репортажу DW

Жителі неодноразово просили вирішити проблему з цими будинками — відремонтувати або знести. Особливо прикро, що приміщення порожні, в той час, як у Берліні гостро бракує житла. Депутатка від Християнсько-демократичного союзу, українка за походженням Лілія Усик нарахувала там щонайменше 66 потенційних квартир.

«Моя ініціатива полягає в тому, щоб ці будинки передати Україні в рамках санкцій. А Україна продасть їх або віддасть Німеччині назад. Таким чином можливо вивести їх знову на ринок нерухомості в Берліні, де склалася кризова ситуація», — пояснює вона.

Сьогодні формально Росія володіє лише двома об’єктами в Берліні — будівлями посольства і Російським домом у центрі міста. Але це дипломатична власність, на відміну від «російських будинків» у Карлсгорсті.

Скриншот із репортажу DW

«Це парадокс, чому “російські будинки” досі належать Російській Федерації, — каже історик Крістоф Майснер. — Адже з виведенням радянських військ, а пізніше російських військ, усі зайняті ними об’єкти нерухомості були передані ФРН».

За його словами, 1994 року Росії вдалося отримати у власність ще один об’єкт: ангар для літаків з ділянкою колишнього аеродрому поряд із музеєм Берлін-Карлсгорст.


У сенаті Берліна зізнаються, що наразі юридичних можливостей для вилучення російських об’єктів немає. «Для продажу будівель потрібна готовність Російської Федерації передати майно. Однак наразі вона відсутня», — підкреслили у відомстві.

Скриншот із репортажу DW

Додають, що вже пропонували Москві викупити «російські будинки», та відповіді не отримали.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button