Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 10 років та 64 днів. За цей час ми опублікували 24554 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах
Фото: Nastia Petruk / Unsplash

Загальна вартість реставрації фасадів Костелу Святого Миколая в Києві становить 148 мільйонів гривень, йдеться у відповіді Міністерства культури на запит Телеграфа.

Це оцінка, зроблена інститутом «УкрНДІпроектреставрація» з урахуванням цін 2019 року — тобто зараз кошторис вийде більшим.

Останні три роки, після того, як у костелі на Великій Васильківській сталася пожежа, бюджетні кошти не виділялися, за виключенням 1,4 мільйона гривень, які надали цьогоріч на невідкладну консервацію. Під час війни такі видатки вважаються непріоритетними.

Наразі будівлею спільно користуються Римо-католицька церква та Національний будинок органної музики, що робить реставрацію проблематичною. Цьогоріч українці підписали петицію за передачу будівлі католицькій громаді.


У Мінкульті пояснюють, що швидко передати неоготичний костел церкві не вийде, бо законодавство забороняє виселяти заклади культури без надання інших приміщень. Місце, де можна облаштувати чи збудувати нову концертну залу для Будинку органної музики, шукають вже понад десять років.

Водночас від 2022 року католицька громада вважається єдиним користувачем будівлі, а Будинок органної музики змушений проводити свою концертну діяльність на інших орендованих майданчиках, зауважують у міністерстві.

Костел у неоготичному стилі було зведено за проєктом архітектора Городецького у 1899-1909 роках.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button