Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 275 днів. За цей час ми опублікували 23482 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

У неділю, 29 липня, закінчився перший тиждень арт-марафону на підтримку музею на Поштовій площі.

Фото: Хмарочос

Під час акції «Тисячолітня історія України в ста метрах» художники розмалювали будівельний паркан на Поштовій площі.

Організатори – учасник ініціативи «Музей на Поштовій» Сергій Мельниченко і художник Володимир Кузнєцов.

Кузнєцов запропонував розмалювати паркан за концепцією «арт-терапії» польського художника Павла Альтгамера. Її суть у тому, що кожен може долучатися до спільного процесу й малювати, незалежно від досвіду та навичок. Ініціативна група, утім, вирішила дещо змістити акцент і присвятити арт-марафон 1030-й річниці Хрещення Київської Русі.

«Багато знайомих художників активно підключилися лайками та коментарями, але коли зайшло до діла, ніхто не з’явився ні на першу зустріч, ні на наступні. На першій зустрічі присутні сформулювали лінію “під хрещення Русі”… За відсутності інших учасників, ініціативу беруть в руки активніші й фізично пристуні, а не в якості фейсбук-лайка», – розповів Володимир «Хмарочосу».

Активності учасників, зокрема, заважали сильні зливи і шторм, які були протягом минулого тижня у Києві.

Учасники акції зобразили Сварога, стоянку мисливців на мамонтів, княгиню Ольгу, хрещення князя Володимира, розквіт писемності і освіти за часів Ярослава Мудрого, портрет Василя Стуса, абстрактну композицію, присвячену діяльності Архипенка, Екстер і Малевича.

Напис «Да отсохнут конечности у того, кто посягнет на святые останки древней Киевской Руси» можна потрактувати як звернення до забудовників.

  

Компанія «Хенсфорд-Україна» планувала побудувати під Поштовою площею підземний ТРЦ. Але у 2015 році під час будівельних робіт виявили археологічні артефакти, і будівництво зупинили.

Під час археологічних розкопок знайшли квартал середньовічного міста XI-XII століть, вулицю XVII-XVIII століть, поховання, монети різних епох, прикраси, посуд, кулі та стріли, княжі печатки тощо.

Активісти вимагають створити музей на місці виявлення знахідок і розірвати договір із забудовником.

Організатори арт-марафону на Поштовій оголосили про другий етап. Протягом наступного тижня художники намалюють на паркані «майбутнє України». До участі запрошують усіх охочих.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button