Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 269 днів. За цей час ми опублікували 23431 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Вхід до місця розкопок під Поштовою площею. Фото: Ольга Рутковська/Facebook

29 листопада Київрада ухвалила рішення, яке зобов’язує забудовника Поштової площі внести зміни до інвестиційного договору та передбачити у проекті приміщення для музею, повідомляє прес-служба міськради.

Мер Києва Віталій Кличко доручив обговорити з Міністерством культури можливість використати заповідник «Хортиця» для консервації дерев’яних знахідок, доки не буде створено Київський центр консервації предметів археології.

У договорі пропишуть, що археологічні дослідження відбуваються не просто на об’єкті будівництва, а на пам’ятці археології місцевого значення.

Інвестор має надати альтернативний проект укріплення Поштової площі, що надасть археологам можливість завершити розкопки.

Заступник голови КМДА Валентин Мондріївський зауважив, що у разі відмови інвестора внести зміни у договір, міська влада може звернутись до суду з позовом про розірвання договору. Невиконання інвестором положень оновленого договору також є підставою для його розірвання.

Дивіться також: Художники розмалювали паркан на Поштовій

Нагадаємо, компанія «Хенсфорд-Україна», створена за два місяці до проведення тендеру, планувала побудувати під Поштовою площею підземний ТРЦ. Але 2015 року під час будівельних робіт виявили археологічні артефакти.

Будівництво призупинили, і почалися археологічні розкопки, в ході яких знайшли квартал середньовічного міста XI-XII століть, вулицю XVII-XVIII століть, поховання, монети різних епох, прикраси, посуд, кулі та стріли, княжі печатки тощо. Також було знайдено давніші археологічні шари, тому археологи припускають, що в разі продовження досліджень можна виявити домонгольські артефакти ІХ століття.

Після потестів громадськості забудовник запропонував побудувати ТРЦ, виділивши під музей частину приміщення на одному з поверхів. У КМДА

Але активісти вимагають створити повноцінний музей на місці виявлення знахідок і розірвати договір із забудовником. У Київській адміністрації застерігають, що розірвання договору передбачає, що місто має виплатити забудовнику мільйони доларів компенсації.

Представник «Хенсфорд-Україна» заявив, що на цей інвестиційний проект компанія вже витратила 150-190 млн грн. Компанія погрожує звернутися до Високого суду Її Величності юстиції в Англії, якщо їй не компенсують витрати на будівництво й археологічні розкопки на Поштовій площі.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button