Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 275 днів. За цей час ми опублікували 23472 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Анна Лисун

Куратор художнього проекту «MoreThanUs» на станції метро «Осокорки» Гео Лерос назвав розслідування журналістки СТБ замовленням «однієї відомої галеристки» та виклав перелік витрат на створення муралів.

Днями журналістка Альона Лунькова заявила, що вісім художників, які розписували стіни на платформі «Осокорків», не отримали гонорарів, у той час як в тендерній документації на це закладено 1,7 млн грн. Загальний бюджет проекту – 3,6 млн грн.

У Міністерстві інфорполітики пояснили, що кошти пішли на проживання художників, вимоги в їхніх райдерах (серед яких чомусь – стрільба з ПМ, АК, СВД), а також на авіаквитки преміум-класу, адже запрошені митці «вважають себе світовою елітою». Голова міністерства Юрій Стець розпорядився провести внутрішній аудит.

Гео Лерос стверджує, що кінцева вартість проекту перевищила бюджет і склала 4,1 млн грн. Зокрема, на підготовчі роботи було закладено 625 тисяч гривень, а вийшло понад 841 тисячі. Також було перевищено бюджет на авіаквитки. Багато грошей пішло на фарбу, тому що на станції в деяких місцях був не цемент, а бетон, і «фарба уходила літрами, як вода в пісок».

Оприлюднені Гео Леросом витрати на проект:

  • 26 авіаперельотів – 467 695 грн. Авіаквитки з/до Нью Йорка, Тусона (США), Брюсселя (Бельгія), Сан-Паулу (Бразилія), Аліканте (Іспанія), Женеви (Швейцарія), Харкова. Деякі художники поверталися двічі, «квитки купляли оперативно в один кінець через нерозуміння термінів завершення робіт»;
  • проживання, 117 ночей у готелях – 475 000 (4 059 за ніч);
  • харчування – 135 051 грн
  • підготовчі роботи (зачистка станції до голого бетона) – 624 980 грн + 216 341 додаткові роботи;
  • транспорт (автомобіль з водієт та послуги хелпера) – 187 200 грн;
  • «админістративна група» (хелпери та різноробочі) -–184 000 грн;
  • пальне – 45 427 грн;
  • податки – 182 500 грн;
  • послуги метрополитену – 41 000 грн;
  • оренда трьох підйомників на 95 днів – 540 600 грн;
  • фарба – 413 844 грн;
  • розробка ескізів від ФОП Смачелюк, включно з «процентом виплати кредиту» на суму, яку «пацан вклав у проект» – 349 097 грн;
  • непередбачені витрати за чеками – 5792 грн.

Раніше швейцарський художник Jasm1, який намалював для проекту портрет Богдана Ступки, розповів виданню Bird in Flight: «Якщо ви думаєте, що це була розкішка поїздка з джакузі, ікрою та шампанським, то ви помиляєтеся. Транспорт і проживання, безумовно, були якісними – і навіть розкішними для середнього класу в Україні, але у порівнянні з рештою Європи це стандарт».

Тим часом журналістка Лунькова пише, що запрошені художники проживали у мережі готелей Senator Apartments, начебто пов’язаній з мером Києва Віталієм Кличком. За даними її джерел, художників розміщали в цих готелях безкоштовно.

Читайте також, як художники й арт-куратори коментують вісім нових муралів на станції метро «Осокорки» 

У 2017 році художник із Барселони, запрошений Гео Леросом створити два мурали в Одесі, поїхав, не завершивши проект, і заявив, що йому погрожували не випустити з України.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button