Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 278 днів. За цей час ми опублікували 23493 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Вісім найвідоміших будівель американського архітектора Френка Ллойда Райта визнано об’єктами Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Про це повідомляє Curbed.

Повідомляється, що це єдиний приклад модерної архітектури, який отримав цьогоріч визнання ЮНЕСКО. Тепер серед 1092 об’єктів Всесвітньої спадщини нараховується 33 американських. Крім будинків Ллойда Райта, це здебільшого національні парки.

Френк Ллойд Райт був прибічником «органічної» архітектури, яка продовжує навколишній ландшафт та зливається з природою. До переліку об’єктів, що презентують його архітектурну спадщину, увійшли:

Юніті-Темпл, Оук-Парк, штат Іллінойс, 1906-1909. Масивні бетонні стіни храму, побудованого для унітарних універсалістів, покликані захищати приміщення від зовнішнього шуму.

Фото: Tom Rossiter / Harboe Architects

Будинок Робі у Чикаго – найвідоміший приклад райтівської концепції «дім прерій». Триповерховий маєток було збудовано в 1910 році для молодого бізнесмена, який невдовзі збанкрутував і був змушений залишити новий дім. У 1950-х роках Чиказька богословська семінарія вирішила знести будівлю й побудувати натомість гуртожиток для своїх студентів. Цьому завадив міжнародний резонанс, і сам Френк Ллойд Райт приїхав до Чикаго, щоб висловити протест проти таких планів.

Фото: Frank Lloyd Wright Trust

Резиденція Талієсін. Літній будинок Райта, який той почав будувати 1911 року в долині Спрінг Грін, штат Вісконсін, і назвав на честь середньовічного валлійського барда. Втілюючи ідеї про органічну архітектуру, він використав місцеві вапняк та пісок.

Фото: Frank Lloyd Wright Foundation

Дім з мальвами у Лос-Анджелесі, Каліфорнія, 1918-1921. Будинок проектувався як приватна резиденція, та водночас передбачав можливість використання як культурного центру, кінозалу тощо. Просторий внутрішній двір планувався як місце для театральних вистав. В оздобленні фасаду використано стилізовані зображення мальв.

Фото: Hollyhock House

Будинок над водоспадом, Ведмежий струмок, штат Пенсильванія. Райт вирішив зробити водоспад частиною проекту, спершу шокувавши такою пропозицією замовників – сімейство Кауфманів. Райт прагнув, аби під час будівництва не було зрублено жодного дерева, а всі великі камені лишилися на місці. Частину скелі використали в оформленні інтер’єру. Будівництво завершилося в 1939 році. Зараз будинок є музеєм і місцем паломництва любителів архітектури.

Фото: Western Pennsylvania Conservancy

Будинок Герберта і Катерини Якобс, Медісон, Вісконсін, 1937. Один із так званих «юсонівських будинків» (від USONA – Unites States of Nothern America), які Райт проектував для клієнтів середнього класу. Ці проекти втілювали ідею архітектора про деурбанізацію: за його задумом, жителі перенаселених міст мали переселятися у передмістя і пересуватися автомобілем.

Фото: David Heald, James Dennis

Західний Талієсін, Скоттсдейл, штат Аризона, 1938 рік. Це була зимова резиденція Райта, в якій він жив до своєї смерті у віці 91 року. Стіни будинку, розташованого посеред аризонської пустелі, архітектор збудував із місцевого каміння, з’єднаного бетоном.

Фото: Wikipedia

Музей Соломона Гуггенхайма в Нью-Йорку, 1956–1959. Музей у вигляді спіралі або мушлі, розташований на Манхеттені, – один із найвпізнаваніших проектів Френка Ллойда Райта. LEGO навіть випустила такий конструктор.

Фото: Jean-Christophe Benoit / Wikimedia

А такий вигляд має мапа розташування цих об’єктів.

Рішення про занесення об’єктів до Всесвітньої спадщини прийняли на засіданні в Баку.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button