Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 269 днів. За цей час ми опублікували 23431 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Нинішній стан ринку. Фото: Ukrainian Modernism

В Івано-Франківську під виглядом «реконструкції» перебудовують центральний ринок, який є впізнаваним спадком архітектури модернізму. Забудовник завершує масштабну прибудову у псевдоісторичному стилі, яка змінила зовнішній вигляд оригінальної будівлі.

Вид на ринок з боку новобудови. Фото: facebook.com/ruslan.martsinkiv

Критий ринок зведено і відкрито у 1989 році. Інженер Зеновій Давидюк проєктував круглий дах із куполом без опор. Його син, начальник відділу охорони культурної спадщини Івано-Франківської ОДА Андрій Давидюк вважає, що будівлю вже не вдастся внести в реєстр пам’яток через наявну забудову.

Оригінальний вигляд будівлі ринку. Фото: report.if.ua

«Ринок – нововиявлена пам’ятка, але потрібно багато часу і грошей, щоб внести її у реєстр. Єдине, що можемо зробити, – зобов’язати власника укласти з нами охоронний договір на купол – як унікальний архітектурний об’єкт. Але він нам пояснив, що купол його не цікавить, він хоче приватизувати лише одне крило», – розповів Давидюк Репортеру.

У міському департаменті архітектури згадка про цінність будівлі викликає сміх.

«На вашу думку, ринок має цінність? Я вважаю, це смішно. Але можна і внести в реєстр пам’яток, то таке. ОДА мала б цим займатися», – каже Орест Кошик, директор департаменту архітектури.

Земельну ділянку під ринком місто продало компанії «Торговий сервіс», якою володіє колишній депутат від Партії регіонів Ігор Халаменда. Місцеві ЗМІ пишуть, що він відомий під кримінальним прізвиськом «Бура».

Депутати від Партії регіонів Ігор Халаменда (на передньому плані) та Тарас Дутка, директор фірми «Торговий Сервіс», на сесії міськради у 2007 році. Фото: 0342.ua

У 2007 році на ринок претендувала компанія бізнесмена Володимира Олійника, якого застрелили через три роки. За вбивство засудили підприємця, який торгував на франківському центральному ринку. У вироку суду йдеться, що він діяв у «корпоративних комерційних інтересах товариства “Торговий сервіс”» за змовою з невстановленими особами.

Зараз компанія Халаменди завершує будівництво монументальної прибудови, яка затуляє фасад ринку. Також було розібрано один із входів.

Проєкт прибудови

Днями мер міста Руслан Марцінків оглянув ринок і розповів, як той виглядатиме після «реконструкції».

За його словами, на першому поверсі продаватимуть промислові товари, а продукти – на другому. Буде збудовано підземний паркінг. Для людей, які продають власну городину, відведуть близько 200 безкоштовних місць. До весни наступного року планують завершити благоустрій території позаду будівлі.

Фото: facebook.com/ruslan.martsinkiv

Читайте також: Що роблять з критими ринками у світі

Нагадаємо, в Києві протягом 2020-2022 років планують реконструювати Житній ринок. Гендиректор запевняє, що проєкт не передбачає зміни архітектурних форм, також буде збережено карбування на фасаді. 2017 року Житній ринок опинився у центрі громадської уваги після заяв про реконструкцію.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button