Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 268 днів. За цей час ми опублікували 23431 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: babynyar.org

Нещодавно оголосили переможця конкурсу на кращий проєкт Центру Голокосту «Бабин Яр» – це команда австрійських архітекторів Querkraft Architekten. Основна ідея концепції  передбачає роботу зі сприйняттям відвідувачів майбутнього меморіалу. Втім, Асоціація єврейських організацій та громад України Ваад виступила з критикою проєкту, повідомляє видання Deutsche Welle.

Підозру в єврейської громади викликало походження грошей із приватних фондів.

«Чому росіяни мають будувати в Україні меморіальний центр? Іде війна з Росією, в якій щодня гинуть люди, і раптом нам російські бізнесмени “намагаються збудувати” меморіал. Я бачу в цьому проекті “Троянського коня”, якого росіяни використають, аби показати всьому світу, що українці начебто антисеміти, фашисти, які не можуть самі збудувати меморіал», – коментує співголова Асоціації єврейських організацій та громад України Ваад Йосиф Зісельс.

Директор Меморіального центру Геннадій Вербиленко зазначив, що проєкт реалізується за кошти приватних донорів. Крім того, організація запланували фандрайзингову кампанію по всьому світу задля втілення проєкту, попередні розрахунки вартості якого складають приблизно 100 мільйонів доларів. Конкурс проводився компанією [phase eins]. за дорученням Благодійного фонду і підтримки Київської міської державної адміністрації.

Зауважимо, що до складу наглядової ради, серед інших, входить болгарський політик Ірина Бокова, яка неодноразово звинувачивалася у корупційних зв’язках та підтримці президента РФ Путіна, російський підприємець та  мільярдер Герман Хан – крупний акціонер Альфа-Груп, глава інвестиційної компанії L1 Energy, а також український олігарх Віктор Пінчук.

Фото: babynyar.org

Ба більше, Асоціації єврейських організацій та громад не подобається і сама концепція меморіалу.

«Вхід до центру пролягатиме через штучний яр, який на 20 метрів входить в землю. Цього не можна робити, адже на цьому місці був єврейський цвинтар, це можна побачити на історичних картах. Як можна копатися в кістках, попелі, залишках людей, які були там поховані?» – пояснює Йосиф Зісельс.

На це директор фонду Геннадій Вербиленко відповідає, що старе єврейське кладовище дійсно частково розташоване на території Меморіального центру, а тому Меморіал збудував огорожу на відстані п’ять метрів від межі кладовища і відтоді займається благоустроєм цієї ділянки. Директор пообіцяв, що реалізація проєкту цієї території не торкатиметься. Крім того, Геннадій Вербиленко запевнив, що на ділянках, де будуть основні роботи, не було масових розстрілів чи захоронень.

Київський міський голова відреагував на ситуацію закликом «шукати компроміс».

Читайте також29 вересня у Києві пройде Марш пам’яті «Бабин Яр»

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button