Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 247 днів. За цей час ми опублікували 23274 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Євген Нікіфоров

Фотограф-дослідник Євген Нікіфоров анонсував вихід у друк путівника радянськими мозаїками України.

Книгу «Ukraine. Art for Architecture. Soviet Modernist Mosaics 1960 to 1990», створену у співавторстві з Поліною Байцим, надрукує берлінське видавництво DOM publishers. Книга увійде до серії цього видавця Art for Architecture, першопрохідцями якої стали гіди мозаїками східної Німеччини та Грузії.

За півтора місяця книга має з’явитися у книгарнях світу, а публічну презентацію в Києві заплановано провести наприкінці квітня – на початку травня.

Зверстана сторінка майбутньої книги. Зображення: Євген Нікіфоров

Нікіфоров почав фотографувати мозаїки для цього проєкту рік тому, результатом чого став архів із 500 об’єктів.

«Маршрути потрібно було створити, тримаючи в голові перевірені на собі кілометри доріг, кілометри ям на дорогах, розмови з вахтерами й охоронцями, приблизно 5000 знайдених об’єктів монументально-декоративного мистецтва і любов до українського пейзажу з вписаною в нього радянською мозаїкою», – розповів Нікіфоров.

Зверстана сторінка майбутньої книги. Зображення: Євген Нікіфоров

Для книги було відібрано 121 твір та п’ять маршрутів. Байцим супроводила відзнятий матеріал подробицями про створення робіт, іконографію творів, сюжети та історичними фактами, пов’язаними з роботами.

«Українські мозаїки радянського періоду продовжують свою ходу світом, ми продовжуємо працювати над внесенням їх до міжнародного дискурсу, і я впевнений, що книга – один із кроків, що приверне увагу закордонних дослідників і туристів», – зазначає Нікіфоров.

Зверстана сторінка майбутньої книги. Зображення: Євген Нікіфоров

У 2017 році «Основи» випустило книгу Нікіфорова «Декомунізація: Українська радянська мозаїка». Фотограф три роки подорожував Україною в пошуках радянських монументальних мозаїк.

Торік київський татуювальник Коля Кольщик оголосив про початок роботи над серією татуювань з радянськими мозаїками, зображення яких надруковано у цій книзі.

Нікіфоров з однодумцями також створив онлайн-мапу монументальних пам’яток пізнього модернізму Житомира та області.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button