Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 275 днів. За цей час ми опублікували 23472 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

У проєкті нового Генплану Києва території біля озер Небреж і Тягле, що їх активісти вимагають перетворити на екопарк «Осокорки», позначені як багатоповерхова забудова, повідомляє Чесно.

Жовтою лінією обведено забудову на наступні 20 років, бірюзовою – на перспективу

При цьому проєктувальники лишають зелені зони у вигляді двох ландшафтних заказників місцевого значення «Озеро Тягле» (42) та «Осокорківські луки» (40). На сторінці Генплану у Facebook повідомляється, що ці об’єкти враховано за рішеннями Київради 2019 року.

Захисник екопарку «Осокорки» Максим Стравінський прокоментував, що у проєкті нового Генплану – компромісний варіант.

«Проголосовані Київрадою об’єкти заповідного фонду, які передано на баланс комунальних підприємств “Плесо” та “Київзеленбуд”, внесено як зелені зони. А спірні території, котрі в оренді в Непопа й банку “Аркада”, позначено знову як забудову. Але це не змінює нашої позиції. Бо у нас чітко прописано не тільки створення екопарку “Осокорки” на певних територіях, а й внесення змін до існуючого або майбутнього Генплану з відображенням тієї ініціативи щодо зміни цільового призначення землі… Зауваження передано до Інституту Генплану», – каже Стравінський.

Ландшафтний архітектор, засновник архітектурної студії Zemlia Семен Поломаний зробив анімацію динаміки змін ландшафту Осокорків з 1968-го року.

На першому знімку (1968 рік) – майже незаймана природа. На північ від ділянки ще немає житлового масиву Позняки.

На другому знімку (2005 рік) – наступ міста з півночі очевидний. З’явилися канали та рукотворні озера – колишні кар’єри – Небреж, Тягле. Значно розширене і змінене озеро Мартишів, порушена природна структура ландшафту.

На третьому знімку (2020 рік) – піщані насипи між Небрежом і Тяглим для забудови. Багато піщаних насипів в інших місцях. Озеро Тягле виглядає значно більш забрудненим, ніж Небреж.

Нагадаємо, на місці зеленої зони на Осокорках, поряд з озерами Небреж і Тягле, планують збудувати комплекс «Патріотика на озерах» – 43 багатоповерхівки. Місцеві мешканці виступають проти забудови, оскільки вважають, що на цій території має бути екопарк.

Торік Київрада розірвала договір оренди з забудовником та ухвалила проєкт рішення про створенння ландшафтного заказника «Осокорківські луки».

26 лютого 2020 року Верховний суд частково задовольнив касаційну скаргу компанії-забудовника про відновлення дозволу на будівництво ЖК «Патріотика на озерах» та повернув справу на розгляд суду першої інстанції.

Зазначимо також, що Українська Природоохоронна Група заявила, що у схемах нового Генплану не вистачає 9000 гектарів вже наявних заповідних територій. Інститут Генплану назвав цю заяву «відвертим наклепом».

На обкладинці: птах ремез (Remiz pendulinus), який живе на Осокорках. Фото: Александр Лазаренко

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button