Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 246 днів. За цей час ми опублікували 23264 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Очільник відділу охорони культурної спадщини Луцької міської ради Олександр Котис закликав утримувачів споруд Луцька до збереження мозаїчних панно міста під час проведення будь-яких ремонтних робіт у будівлях, де є ці пам’ятки радянського модернізму.

«Виходячи зі смертельної небезпеки, яка нависла була над українськими мозаїками, відділ охорони культурної спадщини застеріг утримувачів споруд у Луцьку, на фасадах та інтер’єрах яких є мозаїки, під час будь-яких ремонтів цих споруд зберігати витвори. Мозаїки мають велику історичну цінність як приклади декоративного мистецтва радянської доби». – з допису Олександра Котиса на його сторінці у Facebook.

За оцінками Олександра, зараз у Луцьку збереглося до 20 керамічних мозаїк та смальт відомих художників, переважно 1970-1980-х років.

Минулого року за два тижні у Львові забудовники знищили дві модерністичні мозаїки: модерністичне панно заводу «Кінескоп» та мозаїку рибного магазину «Океан».

Читайте також: У Берліні вийде путівник радянськими мозаїками України (фото).

Фото обкладинки: зі статті Олександра Котиса про луцькі мозаїки

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button