Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 291 днів. За цей час ми опублікували 23590 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Касаційний господарський суд відхилив позов ТОВ «Культурного центру “Кінотеатр Київ”» про повернення будівлі в центрі столиці. Про це повідомила пресслужба КМДА та адвокат кінотеатру Ігор Сидоренко, повідомляють «Ґрати». Зазначається, що новий орендар, компанія «Сінема-Центр», буде зобов’язаний, як раніше, проводити в «Києві» кінофестивалі.

За ствердженнями позивача, договір про оренду автоматично мав продовжитися на десять років, при відсутності заяв про припинення у її сторін. Зі слів колишніх орендарів, вони не отримували такої заяви від адміністрації міста, тож це значило, що договір мав бути продовжений до 2029 року. Позивач також зазначив, що відповідно до закону «Про оренду державного та комунального майна», що він, як у чинний орендар, мав переважне право на подальшу оренду кінотеатру.

Перший позов був поданий до мерії з вимогою скасувати передачу будівлі новому орендарю «Сінема-Центр» після рейдерського, на думку позивача, захоплення «Києва». Це рішення намагалися оскаржити декілька разів: спочатку в господарському суді Києва, де суддя зазначила, що позивач мав би взяти участь в конкурсі на нового орендатора, де, власне, й перемокла компанія «Сінема-Центр». Але, як відомо, тоді в КМДА підняли орендну плату з 47 тисяч гривень на місяць до понад двох мільйонів.

Фото: Тетяна Січкаренко

За словами активістів, новий орендар вже пів року не сплачує у міський бюджет за приміщення.

10 червня Касаційний господарський суд (у складі Верховного суду) відхилив вже третю скаргу від колишніх орендарів кінотеатру. Адвокат Ігор Сидоренко повідомив «Ґратам», що наступним буде позов до Європейського суду з прав людини.

«Вони (судові рішення — ред.) безграмотні, юридично необгрунтовані, суперечать практиці як Верховного суду взагалі, так і колегії суддів, яка приймала це рішення», — сказав він.

За словами директорки департаменту культури Діани Попової, позиція міської влади і громадськості повинна розділяти загальний пріоритет — зберегти будівлю та її функціонал, а новий орендар має продовжувати роботу кінотеатру в форматі фестивального центру міста.

У повідомленні КМДА також наголошувалось, що попередній орендар передав будівлю кінотеатру новому в занедбаному стані. Таку оцінку стану будівлі в листопаді 2019 року дав Науково-дослідний інститут інноваційного будівництва Української академії наук.

Цікаво, що вже в грудні стало відомо про те, що в Київраді хотіли розірвати договір з новим орендарем «Сінема-Центр», адже компанія тоді три місяці не сплачувала за оренду будівлі.

Кінотеатр «Київ» лишається зачиненим вже більше року.

Фото обкладинки: Політична критика

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button