Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 280 днів. За цей час ми опублікували 23507 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Сьомого червня у центрі столиці відбудеться акція «”Київ” належить нам!», що «відзначатиме» рік з моменту силового захоплення кінотеатру «Київ» та зупинки його роботи. Організатори — групи «Врятуймо КЦ “Кінотеатр “Київ”» та Occupy Kyiv Cinemas.

Активісти запрошують на варту під кінотеатром на танці під діджейський виступ. Закликають охочих та небайдужих брати плакати, каремати, дощовики та захисні маски. Захід розпочнеться під будівлею кінотеатру о 19:00.

Активісти кажуть, що новий орендар вже пів року не сплачує у міський бюджет за оренду приміщень.

«У річницю зникнення незалежного культурного центру ми закликаємо вас долучитись до акції протесту проти злочинних дій КМДА, воєнізованих угрупувань, та відстояти наше право на незалежні культурні простори!», — пишуть вони.

Активісти вимагають від міської влади та орендаря:
1. Визнати результати «відкритих торгів» недійсними і позбавити «Сінема Сіті» права оренди кінотеатру «Київ».
2. Провести розслідування численних махінацій та порушень з боку Департаменту комунальної власності міста Києва та КМДА, знайти та покарати винних.
3. Розформувати воєнізоване угруповання КП «Муніципальна охорона».
4. Провести новий відкритий конкурс на право оренди кінотеатру «Київ», де ключовим критерієм виступить концепція кінотеатру, а не сума оренди.
5. Залучити громадськість, кіноспільноту та активістів до укладання умов нового конкурсу.

З чого все почалося?

Кінотеатр «Київ» опинився на межі закриття у грудні 2018 року. Тоді голова Держкіно Пилип Іллєнко повідомив про те, що відповідальні структури не продовжили договір оренди, термін якого збігав у січні 2019, але не повідомили про подальші плани. Як відомо, будівля кінотеатру знаходиться у комунальній власності міста, а з квітня 1999 року її орендувала ТОВ «Культурний центр “Кінотеатр Київ”».

У січні 2019 Департамент комунальної власності стосовно продовження оренди цілісного майнового комплексу «Кінотеатр “Київ”» повідомив орендарів про те, що їхній договір оренди, який до цього тривав двадцять років, продовжувати не будуть. Тоді в КМДА підняли орендну плату з 47 тисяч гривень на місяць до понад двох мільйонів.

У березні КМДА оголосила конкурс на нового орендаря, а вже в травні підписала договір з компанією «Сінема-Центр». Попередній орендар ТОВ «КЦ “Кінотеатр Київ”» тоді на конкурс не подавався.

А вже зранку сьомого червня минулого року співробітники кінотеатру «Київ» сповістили про рейдерське захоплення будівлі. У КМДА тоді повідомили, про інвентаризацію, яку начебто проводив балансоутримувач кінотеатру КП «Київкінофільм». Вже у вечері перед будівлею кінотеатру почався багатолюдний протест, мітингувальники частково перекрили вулицю Велику Васильківську, на якій розташовується кінотеатр.

Фото: Політична критика

У листопаді 2019 року КМДА, посилаючись на оцінку Науково-дослідного інституту інноваційного будівництва Української академії наук, повідомила про те, що будівля знаходиться в аварійному стані. Відповідальність за стан КМДА поклала на попереднього орендаря. Пізніше міський голова Віталій Кличко оголосив початок ремонтних робіт у будівлі кінотеатру, які, за його словами, триватимуть не більше року. Але за чий кошт проводитимуть ремонт: міського бюджету чи коштів орендаря на той момент не визначились.

В грудні стало відомо про те, що в Київраді хочуть розірвати договір з новим орендарем «Сінема-Центр», адже на той момент компанія три місяці не сплачувала за оренду будівлі.

У кінотеатрі «Київ» проходили міжнародні та всеукраїнські фестивалі («Молодість», DocuDays та інші), спецпроєкти, ексклюзивні програми, ретроспективи, а також прем’єри фільмів за участі зірок вітчизняного та світового кінематографу.

У жовтні 2018 роботу припинили роботу два інших культових кінотеатри «Україна» та «Кінопанорама». У 1965 році в «Україні» відбувся прем’єрний показ фільму Сергія Параджанова «Тіні забутих предків», а у «Кінопанорамі» можна було переглядати старі фільми, відзняті на плівку.

Фото обкладинки: афіша події у Facebook

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button