Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 246 днів. За цей час ми опублікували 23261 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Другого липня 2019 року Господарський суд Києва скасував рішення Київради про розірвання договорів оренди з банком «Аркада» на територію під забудову другої черги ЖК «Патріотика на Озерах», що на Осокорках. Як відомо, у ньому розміщено капітали вкладників ще двох ЖК у Києві. Зараз банк опинився в зоні ризику банкрутства. Про це стало відомо з матеріалу Економічної правди.

В тіні «Укрбуду»

У 2019 році «Аркада» призупинила будівництво на майданчиках трьох житлових масивів: «Патріотика», «Еврика» та «Патріотика на озерах». У квартири тут вклалися більше 10 тисяч осіб. До слова, порівняно стільки ж людей стали вкладниками іншого сумновідомого забудовника — «Укрбуд».

Будівництвом житлових комплексів «Патріотика» в районі Осокорків та «Еврика» на території Київського національного університету ім. Т. Шевченка біля Теремків займалися пов’язані з «Аркадою» компанії — «Контактбудсервіс», «Будеволюція» та «Аркада-будівництво». Фактично, банк є посередником між інвесторами та забудовником.

Проблеми з добудовою попередніх проєктів почалися після старту будівництва «Патріотики на озерах», яку планували звести поруч з «Патріотикою», на місці зеленої зони навколо озер Тягле й Небреж. Варто зазначити, що ДПТ ділянки цього будівництва, що суперечив Генплану міста, ухвалили без обговорення.

Візуалізація: arkada.ua

Як відомо, тут хотіли будувати житловий мікрорайон щонайменше на 30 тисяч мешканців. Проєкт передбачав 43 житлових будинки до 27 поверхів, лікарні, три школи, дитсадочки та два торгових центри. Але будівництво відкладали 12 років. Протягом цього часу забудовник ділянки «Контактбудсервіс» сплачував оренду за 176 га, відведених під будівництво. За даними журналістів, сума оренди сягала 3% від оціночної вартості ділянок.

У 2015 році понад 11 тисяч киян підписали петицію з вимогою захистити територію навколо озер Тягле і Небреж від забудови та створити тут парк.

В результаті за період очікування борг «Контактбудсервісу» за оренду сягнув 74 млн грн. Заборгованість забудовника та вимоги громадськості стали причиною розриву договору оренди з власником землі в січні 2019 року. Наступні пів року «Аркада» в судовому порядку відстоювала право на будівництво «Патріотика на озерах», що стало причиною зупинки інших будівництв — «Патріотики» та «Еврики».

Втручання НБУ

З листа голови НБУ Якова Смолія до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля стало відомо, що «Аркада» не ввела в експлуатацію 24 будинки, які мала побудувати до кінця 2019 року, таким чином будівельний альянс «Аркада» не виконав зобов’язання перед 10 883 інвесторами. НБУ вже направив повідомлення до СБУ з приводу розслідування фактів організованої злочинності навколо будівництв.

Натомість «Аркада» висунула свої умови на завершення будівництва трьох ЖК:

1. Регулятор має розблокувати можливість продажу квартир у всіх будинках всіх ЖК.

2. Київська влада має розрахуватися за своїми зобов’язаннями (560 млн грн компенсації за побудовану котельню «Позняки», магістральні мережі поза межами будмайданчика і знесену естакаду через каналізаційний колектор).

3. Київрада має продовжити термін дії договорів оренди землі ЖМ «Патріотика на озерах».

На вимогу банку в НБУ надати кредит для відновлення фінансування будівництва регулятор вже відмовив, пояснивши, що тим, не видає гроші на фінансування будівництва.

Що буде далі?

Не виключають, що банк «Аркада» може вирішити добудовувати «Патріотику на озерах» без дозвільної документації.

На зустрічі сторін в КМДА стало відомо, що проєкт «Патріотики на озерах», куди вже вклалися до 500 осіб, змінився: збільшилася площа зелених зон та зменшилася щільність забудови.

НБУ запропонував «Аркаді» легальним законодавчим шляхом зареєструватися як фінансова компанія та вийти з-під регулювання регулятора, що спрямоване на захист інтересів вкладників і кредиторів.

У КМДА вважають, що банк «Аркада» має проявити відповідальність перед інвесторами та запропонувати варіанти завершення будівництва комплексів.

Банк «Аркада» створив у 1993 році керівник будівельної корпорації «Київміськбуд» Володимир Поляченко для фінансування житлового будівництва. Цікаво, що діяльність цих організації стала прообразом схеми із залучення коштів населення для будівництва житла, якою зараз користується більшість забудовників.

Усі фото з відкритих джерел

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button