Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 297 днів. За цей час ми опублікували 23639 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Державний оператор українських АЕС НАЕК «Енергоатом» до кінця року планує остаточно затвердити проєкт добудови блоків №3 і №4 Хмельницької АЕС. Загальну вартість добудови енергоблоків оцінили в 76,8 млрд гривень.

Завершити будівництво планують до 2025 року. Про це у блозі Energy Club повідомив президент НАЕК «Енергоатом» Петро Котін.

Для добудови енергоблоків розробили законопроєкт «Про розміщення, проєктування та будівництво енергоблоків №3,4 ХАЕС», що 27 червня 2019 року схвалив урядовий комітет, але поки не прийняла Верховна Рада. Його ухвалення стане дозволом початку будівництва.

За словами Котіна, проєкт добудови блоків повинен вийти на етапі остаточного затвердження до кінця поточного року.

За фінансуванням «Енергоатом» розглядає можливість звернутися по кредит до другого за розміром активів банку Великобританії BARCLAYS. А також вели переговори з компанією Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) та Китайською національною ядерною корпорацією (CNNC).

Котін наголошує, що добудова енергоблоків дозволить:

  • збільшити обсяги виробництва електроенергії, що дозволить залишити тариф для споживачів доступним;
  • створить тисячі додаткових робочих місць як на етапі будівництва, так і на етапах введення енергоблоків в експлуатацію. А також дозволить стимулюватиме ріст попиту на виробництво обладнання для енергоблоків;
  • «є далекосяжним плануванням розвитку атомної промисловості на тлі виведення з експлуатації діючих реакторних установок».

Фото недобудованого третього енергоблока з сайту atomic-energy.ru

Відомо, що будівництво ХАЕС-№3 розпочали у вересні 1985 року, а ХАЕС-№4 — у червні 1986 року. Однак, у 1990 році роботи припинили через мораторій на будівництво нових атомних станцій. Будівельна готовність блоку №3 становить 75%. Там змонтовано близько 85 одиниць обладнання: баки, теплообмінники, фільтри. Готовність блоку №4 складає 15%.

Обкладинка: вид на ХАЕС з сайту atomic-energy.ru

Даний медіа проєкт став можливим завдяки підтримці американського народу через Агентство США з міжнародного розвитку, наданій через USAID Проєкт енергетичної безпеки (ПЕБ). Грантоотримувач Проєкту - Журнал Хмарочос несе повну відповідальність за зміст публікацій, який не обов`язково відображає позицію USAID або Уряду Сполучених Штатів Америки.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button