Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Візуалізації: Airbus

Авіабудівна компанія Airbus презентувала три концепти пасажирського літака, який працюватиме на водні замість авіаційного палива і тому не забруднюватиме довкілля викидами.

Airbus планує ввести водневий літак в експлуатацію у 2035 році. У компанії вірять, що майбутнє екологічних технологій – за воднем.

Концепт ZEROe має три версії – усі працюють на водні. Перша передбачає турбореактивні двигуни. Такий літак вміщуватиме 120-200 пасажирів і може долати понад 3700 кілометрів, тобто здійснювати міжконтинентальні перельоти.

Друга версія має турбогвинтові двигуни. Літак розрахований на 100 пасажирів і менше, і може здійснювати рейси завдовжки приблизно 1850 кілометрів (тисячу морських миль).

Третя версія має дизайн із плавним переходом від крила до фюзеляжу (blended-wing body). Така конфігурація надає більше можливостей для зберігання рідкого водню. Місткість літака – до 200 пасажирів, дальність польоту – приблизно 3700 кілометрів, як і в першому концепті.

В Airbus зазначають, що перехід на водневі літаки вимагатиме переоблаштування всієї авіаційної інфраструктури. Такі амбітні плани неможливо буде реалізувати без підтримки з боку держави.

До пандемії коронавірусу авіація була одним із найбільших забруднювачів довкілля.

Раніше про плани використовувати водневий транспорт заявив європейський автобусний перевізник FlixBus. Торік відбулося випробування першого у Великій Британії прототипу водневої електрички. А в Німеччині курсують два водневих поїзди, які запустили наприкінці 2018 року.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button