Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 277 днів. За цей час ми опублікували 23486 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фрагмент обкладинки книги

Дарницький районний суд Києва заборонив розповсюджувати тираж книги Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса» без дозволу народного депутата Віктора Медведчука. Суд визнав, що деякі фрази у книзі порушують честь та гідність, повідомляє Суспільне. Судове засідання також транслювалося онлайн.

«Віктор Медведчук просив визнати недостовірними дев’ять фрагментів у книзі “Справа Василя Стуса”. Суд задовольнив позов частково. Тобто три фрагменти визнані недостовірними, ще у трьох заборонив використання імені Медведчук як персонажа твору без його згоди», – прокоментував адвокат Вахтанга Кіпіані В’ячеслав Якубенко.

За його словами, рішення не поширюється на ті екземпляри, які вже є у бібліотеках чи в когось у власності. Станом на липень вже було продано 10 тисяч примірників книги.

Сам автор книги Вахтанг Кіпіані заявив, що «ніхто вибачатися перед Медведчуком не буде», а також не видалятиме з книги згадки про Медведчука. Кіпіані зазначив, що має 30 днів на апеляцію.

«Я сподіваюсь, що у суді наступної інстанції краще зрозуміють предмет позиву – і взагалі чи може бути книга забороненою, а текст із неї вилучений – у 21 столітті, у країні, яка називає себе вільною», – зазначив він.

Директорка департаменту маркетингу й реклами видавництва Vivat Катерина Аврамчук повідомила, що після оголошення рішення суду наклад книги закінчився за лічені хвилини.

Вона також перелічила фрази, які стали предметом розгляду в суді:

  • «… чи була можливість у Стуса обрати “менше зло”. Проте є фактом, що наданого, підтримуваного держбезпекою адвоката звали Віктор Медведчук»
  • «…Медведчук на суді визнав, що всі “злочини”, нібито вчинені його підзахисним, “заслуговують на покарання”»
  • «… він (Медведчук – ред.) фактично підтримав звинувачення. Навіщо прокурори, коли є такі безвідмовні адвокати?…»
  • «…розпинав поета – призначений державою адвокат Медведчук»
  • «…шістка комуністичної системи Медведчук…»
  • «Злочин перед поетом юрист Медведчук здійснив ще й тим, що не повідомив родині про початок розгляду справи… Боявся КГБ чи просто завжди був циніком та аморальним типом?»

У книзі «Справа Василя Стуса» оповідається про судовий процес 1980 року, на якому Медведчук був адвокатом репресованого поета. У результаті Стуса засудили до 10 років примусових робіт та п’яти років заслання. Стус помер у 1985 році в карцері після оголошеного ним голодування.

На думку Кіпіані, Медведчук не виконав свого обов’язку як захисник і діяв на користь радянської системи. Сам Медведчук наполягає, що за часів СРСР роль адвоката в таких процесах була мінімальною.

Зараз Медведчук – народний депутат від «Опозиційної платформи – За життя». Він також є кумом президента Росії Володимира Путіна.

Нагадаємо, Медведчук також домігся видалення сцен суду над Стусом із фільму «Заборонений», що вийшов торік.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button