Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 293 днів. За цей час ми опублікували 23609 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Проєкт великого державного герба Олексія Кохана

19 листопада міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко презентував ескіз великого державного герба України, який переміг на конкурсі, повідомляє Укрінформ.

Першу премію присудили проєкту Олексія Кохана, який є співавтором малого герба. Його ескізу великого герба – вже кількадесят років, зокрема, малюнок брав участь у конкурсі у 1996 році. Роботу художник подав на нинішній конкурс без змін. Він отримає 100 тисяч гривень.

Подані на конкурс ескізи. Журі допустило до конкурсу 112 робіт із 125 отриманих. Фото зі сторінки Vadym Miskyi. 

Другу премію не призначили нікому. Третю премію, яка передбачає грошову винагороду у 30 тисяч гривень, отримала команда, в яку входить співзасновник monobank та ексміністр Кабінету міністрів Дмитро Дубілет.

«У наших ескізах ми зашифрували в зображенні код 0101010101000001, що в перекладі з бінарного коду означає UA, тобто Україна. Це символізує сучасність України, прихильність до цифрового розвитку, ІТ-індустрію», – повідомив він, зазначивши, що журі цю ідею не оцінило.

Ескіз, що отримав третє місце. Зображення: facebook.com/dubilet

В оргкомітеті запевнили, що в журі, яке оцінювало роботи, входили шість осіб із науковими ступенями, а п’ятеро є членами Українського геральдичного товариства. Конкурс тривав місяць – із першого жовтня до першого листопада.

Результати конкурсу викликали хвилю критики у соцмрежах і призвели до появи фотожаб. А геральдисти стверджують, що великий державний герб Україні як унітарній державі взагалі не потрібен.

«Великі герби, як правило, мають країни з монархічним устроєм та традиціями. В таких державах як Російська чи Австро-Угорська імперії з новими територіальними надбаннями змінювалися титулатура монарха й великий герб», – цитує геральдиста Андрія Гречила BBC.

«Тверезо дивлячись на ситуацію, єдиним гербом має бути нинішній малий», – вважає геральдист Олексій Руденко.

Експерти також зауважують, що сфера використання великого герба вкрай обмежена, а в разі його масового використання буде витрачено багато коштів.

Зображення зі сторінок facebook.com/mykhailo.petelytskyy, facebook.com/kipnissb

Міністр юстиції Денис Малюська повідомив, що Кабмін підготовить технічний опис та юридичні нюанси використання проєкту великого державного герба, потім документи передуть до Верховної Ради, яка має опрацювати й зареєструвати відповідний законопроєкт.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button