Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 286 днів. За цей час ми опублікували 23554 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Пізно ввечері 31 грудня Шевченківський районний суд Києва арештував на два місяці експрезидента «Укрбуду» і колишнього народного депутата Максима Микитася, відмовивши йому у внесенні застави.

Засідання, на якому обирали запобіжний захід, тривало увесь день і транслювалося на офіційному Youtube-каналі «Судова влада України».

Для забудовника це стало вже другим ув’язненням. Нагадаємо, що 3 грудня, коли Микитась відбув півроку в СІЗО, його відпустили під домашній арешт. Це сталося після того, як він погодився співпрацювати з детективами НАБУ і частково визнав свою провину в махінаціях з квартирами для Нацгвардії (детальніше про початок «справи Микитася» читайте тут).

У чому звинувачують цього разу?

Нову справу проти Микитася ініціювало вже Міністерство внутрішніх справ. Як повідомляє видання «Ґрати», слідчі Національної поліції підозрюють забудовника в тому, що той, перебуваючи в СІЗО, домовився із лідером злочинної групи про викрадення юриста компанії, яка раніше надавала Микитасеві юридичні послуги.

Цей задум, як стверджують в поліції, вдалося реалізувати 8 грудня, тобто через декілька днів після звільнення Микитася: юриста викрали і змусили скласти боргову розписку на 800 тисяч доларів.

«Ви посадили мене у в’язницю, тепер я отримуватиму з вас гроші», — так, за словами потерпілого на суді, нібито заявив йому телефоном Микитась.

Втім, вже невдовзі поліція змогла звільнити заручника, затримати викрадачів і вийти через них на замовника — «власника відомої будівельної компанії».

Натомість адвокати забудовника наполягають, що їх підзахисний до цього непричетний, а принаймні частина доказів була нібито сфальсифікована. Крім того, вони нарікають, що суддя винісла рішення без «повного дослідження доказів і не вислухавши всіх аргументів».

Двома днями раніше, коли поліція вручила цю підозру Микитасеві, адвокат забудовника назвав її дії «провокацією» та пов’язав їх зі «справою, в якій фігурує Олег Татаров».

До чого тут Татаров?

Олег Татаров очолював Головне слідче управління за президентства Віктора Януковича. У 2014 році, після звільнення з МВС, він почав працювати юристом «Укрбуду».

Мова йде про нинішнього заступника керівника Офісу президента України Олега Татарова. У серпні 2020 року його призначив на цю посаду президент Володимир Зеленський — і відтоді саме він курує «правоохоронний напрямок» у президентському Офісі.

Татаров — юрист за фахом, який багато років пропрацював у Міністерстві внутрішніх справ. У 2014 році, ще до втечі експрезидента Януковича з країни, він очолював Головне слідче управління, а під час Євромайдану, як пишуть ЗМІ, був спікером МВС та «опікувався затриманням учасників протесту та просуванням кримінальних справ проти них».

У тому ж році, після звільнення з органів внутрішніх справ, Татаров почав юридичну практику. І тоді ж, як згадує Микитась, його попросили влаштувати Татарова на роботу, охарактеризувавши останнього як «сильного юриста для вирішення особливих питань».

«На той час у Татарова були чудові зв’язки серед усіх силовиків, мені здавалося, що він може бути ефективним», — нарікав Микитась у нещодавньому інтерв’ю виданню Цензор.НЕТ.

Згодом, за словами забудовника, Татаров також стане «головним спеціалістом зі схем в “Укрбуді”» — і саме його схеми пізніше повністю позбавлять Микитася контролю над його компанією.

Читайте також: Як проєктує, будує та отримує землю «Укрбуд»? Розповідають, чиновники, депутати та активісти

Микитась також звинуватив Татарова у тому, що підконтрольні йому компанії вже заходять на деякі укрбудівські об’єкти. Про це згадували й ЗМІ: так, за даними видання «Наші гроші», фірма, співзасновником якої є тесть Татарова, «у прискореному темпі оформлює право користування ділянкою, яку збирався забудувати “Укрбуд”».

Крім того, активісти, що виступають проти незаконного будівництва ЖК «Поділ Град Vintage» — ще одного укрбудівського об’єкта — стверджують, що саме після призначення Татарова на посаду в Офіс Президента поліція раптом почала активно переслідувати противників забудови.

М’яке правосуддя

Наразі Татаров фігурує у другій справі НАБУ щодо махінацій з квартирами для Нацгвардії.

Ще 18 грудня детективи вручили йому підозру в підкупі замдиректора Державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС Костянтина Дубоноса. Слідчі вважають, що саме завдяки посередництву Татарова Дубонос погодився підробити висновок щодо ринкової вартості квартир, що пропонувалися на обмін нацгвардійцям.

«За експертизою Дубоноса, різниця у вартості об’єктів нерухомості складає лише 7 млн гривень, а не 81 млн, як вважають детективи».

Втім, у судах, де обом підозрюваним обирали запобіжний захід, Татарову і Дубоносу пощастило значно більше, ніж Микитасю.

Спершу Офіс генпрокурора забрав справу Татарова у НАБУ та передав її до СБУ, хоча це, як кажуть в антикорупційному відомстві, прямо заборонено законом. Потім прокурори не приходили на судові засідання, а згодом — взагалі відкликали клопотання про арешт підозрюваних. Вони посилалися на те, що досі не встигли ознайомитись зі справою — і в обох випадках суди їх підтримали.

Також зазначимо, що у Татарова доволі напружені стосунки із НАБУ. Так, нещодавно він заявив, що директора НАБУ потрібно звільнити; стверджував, що рівень довіри до НАБУ чи не найнижчий серед всіх правоохоронних органів та запевняв, що бюро — «це не українська історія».

Тим часом у Нацполіції відзначили, що оголошення підозри Микитасю «не пов’язане із розслідуванням корупційних злочинів, в яких він фігурує». І нагадали, що у разі доведення провини йому загрожує до семи років позбавлення волі.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button